Dostupni linkovi

Prokopijević: Vučićeva najava povećanja penzija i plata - besmislica


Miroslav Prokopijević
Miroslav Prokopijević

Obećanje koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić izrekao uoči početka razgovora sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), da je već ove godine moguće povećanje penzija i plata u javnom sektoru su besmislica, ocenjuje u razgovoru za Radio Slobodna Evropa ekonomista Miroslav Prokopijević.

Predstavnici MMF i Vlade Srbije počeli su u ponedeljak razgovore na kojima se razmatraju rezultati u sprovođenju trogodišnjeg stend baj aranžmana koji je Srbiji odobren u februaru ove godine. Vlada Srbije se, podsetimo, ovim aranžmanom praktično obavezala da će sprovesti fiskalnu konsolidaciju, restrukturisanje javnog sektora i strukturne mere, kao i da će u naredne tri godine smanjiti deficit za 1,3 do 1,4 milijardu evra ili za 4,25 odsto BDP.

Tokom posete misije, koja traje do 12. maja i predvodi je Zuzana Murgasova, biće razmatrana tekuća makroekonomska kretanja u zemlji, izgledi za privredni rast, kao i sprovođenje dogovorenih mera monetarne politike, fiskalne politike u kontekstu fiskalne konsolidacije i mera strukturnih reformi.

Iako smatra da mnogo toga nije urađeno, Miroslav Prokopijević očekuje da će MMF ovoga puta “progledati kroz prste” Vladi.

“Pretpostavljam da MMF neće otkazati aranžman, iako mnogo toga od nekih sitnih stvari nije urađeno, a i mnogo toga od nekih krupnijih stvari se nalazi u zakašnjenju. Ali, pretpostavljam da će MMF kao osnovnu odrednicu imati da je stanje u budžetu povoljnije nego što je projektovano i da će to biti razlog da progleda kroz prste za ovo ostalo”, kaže Prokopijević.

RSE: Kako vidite ocene Vlade, ali i Fiskalnog saveta, da bi sa MMF-om moglo da se dogovori manje smanjenje broja radnika u javnom sektoru, pošto, kažu u Vladi, u javnom sektoru ipak nema tolikog viška zaposlenih kako se ranije mislilo?


Prokopijević: Pa, ne, viška ima, višak je ogroman, samo što se niko ne usuđuje da nešto radi sa njim, jer je to najlakši način da izgubite glasove i sutra izbore. MMF ne zanima da li ćemo mi uštedeti na otpuštanju ovih koji su višak ili na nekim drugim stavkama, za njega je bitno da budežt ima određene iznose.

RSE: Očekujete li da jedna od tema u razgovorima bude i poslovanje javnih preduzeća, za koje se govori da su “crna rupa” budžeta?


Prokopijević: Svkako. To će, sem samih osnovnih cifara u budžetu i firmi u likvidaciji, biti najtvrđi orah. Tu je povezano sve što ne valja u našoj privredi: višak zaposlenih, neefikasnost rada, česte subvencije…

RSE: Mislite li da će MMF uspeti da slomi taj orah?


Prokopijević: Nisam siguran. Nisam siguran ni da li će Vlada uspeti da izdrži do kraja tri godine u ovom aranžmanu. Mnogo je tu teških stvari, a nijedna vlast ne želi da se njima bavi. Prosto, to je jako brz način da se izgube glasovi. Prema tome, verujem da će ovog puta MMF dati zeleno svetlo, a kasnije ćemo videti šta će biti šta će biti.

RSE: Da li je realna premijerova najava da bi se ove godine mogao očekivati rast plata i penzija, ako se ima u vidu da je njihovo smanjenje upravo bilo uslov za potpisivanje ugovora sa MMF-om?


Prokopijević: Teorijski može, ali ako uštedi negde drugde, ali ne vidim gde će da uštedi, jer su već kapitalni izdaci jako pali. U svetlu toga da na ovim drugim stavkama ne nameravaju da štede, ovo je kao izjava čista besmislica.

RSE: Čemu onda služi takva izjava?


Prokopijević: Moguće je da će, ako se odluče za to, izaći iz aranžmana sa MMF-om, i ići će na republičke izbore, skupa sa pokrajinskim i lokalnim.

XS
SM
MD
LG