Dostupni linkovi

Prokopijević o padu BDP Srbije: Vlast najavljuje najave, a ništa se ne radi


Miroslav Prokopijević
Miroslav Prokopijević

Pad bruto društvenog proizvoda u Srbiji od 0,5 odsto, koliko je za 2015. godinu predvidela Svetska banka u izveštaju objavljenom 20. januara (što bi bio i najveći pad u regionu) posebno je problematičan ukoliko se u obzir sporost reformi koje su u toku. U izjavio za naš Radio to podvlači ekonomista Miroslav Prokopijević.

“Problem je što su Srbija i sve ove zemlje na Balkanu nerazvijene i što njima treba otresitiji rast, a posebno ne valja kada je umesto bilo kakvog rasta ili otresitijeg rasta pad. Taj pad, naravno, verovatno je stvar očekivanja da će ove mere štednje smanjiti tražnju i da, generalno, naša ekonomija već godinama ide nizbrdo. Tako, kada se pogleda 2009. godina, mi smo tri, tri i po procentna poena ispod tog nivoa i ne vidi se kada će se taj silazni trend zaustaviti. To je ono što je najviše zabrinjavajuće. Dakle, ono što bi trebalo ako neko hoće da zasutavi taj silazni trend je jedna vrlo entuzijastična protržišna reforma i u smislu vladavine prava.“

RSE: Ako bi smo slušali šta se govori od strane vlasti u Srbiji, upravo se to radi. Znači li to da je država na dobrom putu?

Prokopijević: Ne radi se to. Samo se priča da će nešto da se radi, a ništa se ozbiljno ne radi. Što se tiče vladavine prava, tu u stvari dolazi do destrukcije institucija, a ne do unapređenja u smeru koji bi bio poželjan.

Što se tiče protržišnih reformi, pa kažite mi koje su to? Štednja sama, ne može da dovede ni do kakve ekspanzije. Potrebne su promene pravila igre koja poboljšavaju poslovno okruženje da bi privatni investitori došli, jer na državna ulaganja kao izvor rasta možete da zaboravite.

RSE: Ali, sa druge strane upravo su ocene, saveti Svetske banke da bi Srbija trebalo više da se trudi kod privlačenja investitora. To je ono na čemu takođe vlast insistira.

Prokopijević: Ponavljam, o tome se samo priča. Najavljuju se najave po ko zna koji put i stalno su nove, a ništa se ne radi. Ono što mora da se radi jeste promena pravila igre jer ista pravila igre donose iste rezultate. Znači, ako ne bude promena pravila igre, nema šta da se očekuje.

XS
SM
MD
LG