Dostupni linkovi

Pozitivne reakcije Sarajlija na film Angeline Jolie




Zvjezdan Živković

Uoči američkih projekcija koje su zakazane za petak, u Sarajevu je u četvrtak počela ekskluzivna sedmodnevna projekcija režiserskog prvijenca holivudske glumice Angeline Jolie „U zemlji krvi i meda“ (In the Land of Blood and Honey).

Debitantsko filmsko ostvarenje slavne glumice, koje se prikazuje u dva večernja termina, izazvalo je veliko interesovanje Sarajlija. Mišljenja građana nakon projekcije većinom su bila pozitivna iako ima i onih koji nisu pretjerano oduševljeni:



Projekciji je prisustvovala i mlada bh. režiserka Selma Spahić. Ona kaže za Radio Slobodna Evropa da je film Angeline Jolie jedan veliki uspjeh prvenstveno bh. glumaca.

„Divno ih je gledati u tim svjetskim razmjerama u kojima svi briljiraju. Film je vrlo hrabar i meni je zanimljivo da je redateljica za prvijenac izabrala upravo temu koja joj nije bliska, nije pravila kompromis niti je izabrala najsigurniji izbor, nego je uzela upravo nešto što smatra da je važno da se ispriča. Bitno je da 2011. osvježimo tu temu i zaista jednu od najvećih nepravdi 20. stoljeća koja se dogodila u Evropi i svijetu“, navodi Spahić.

Nisad Selimović, novinar koji piše filmske kritike za dnevne novine „Oslobođenje“ ističe za Radio Slobodna Evropa da je američka režiserka imala dobronamjernu nakanu i poriv za snimanje filma o zločinima koji su se desili tokom rata u Bosni i Hercegovini.

„Međutim, taj njen poriv ne prati sama realizacija filma, što utiče na njegov umjetnički dojam. Ako posmatrate sa umjetničke strane, film ne zadovoljava baš sve karakteristike 'kvalitetnog filma' kao filmske priče. Smatram da je scenarij trebalo doraditi. Što se tiče performansa glumaca, mogu reći da čitava glumačka ekipa iznosi film na jedan novi nivo, te da uopšte nisu zakazali u svojoj glumi. Posebno Zana Marjanović koja ima nezahvalnu ulogu koja je teška za gledati, a kamoli za glumiti. Također, vrlo je jasno iz samo jednog monologa da je Rade Šerbedžija najveći profesionalac među njima, te da svojoj ulogom zaista oplemenjuje čitav film“, ističe Selimović.

VIDEO: Projekcija je ranije održana i za porodice žrtava u BiH, 12. decembar 2011, RSE/Marija Arnautović
Sarajevo: Film Angeline Jolie prošao najteži test
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Glavna ženska uloga u filmu "U zemlji krvi i meda" povjerena je mladoj bh. glumici Zani Marjanović.

„Rekla bih da je potpuno normalno da je jedna takva tema vrlo osjetljiva, te da će reakcije biti različite. Kako je i sama kazala Angelina Jolie, film je o
Vanesa Glođo i Zana Marjanović, decembar 2011.
Vanesa Glođo i Zana Marjanović, decembar 2011.
nama i za nas, te da je to naš film“, kazala je Marjanović.

Vanesi Glođo u ovom ostvarenju pripala je druga glavna ženska uloga.

„S obzirom na njen senzibilitet i tu žensku intuitivnost, Angelina je kroz nas glumce, koji su svi na neki način žrtve rata i vezani za ovaj rat, dobila neku unutrašnju sliku rata i čini mi se da to čini sliku potpunom“, navodi Glođo.

Nedavno je režiserski prvijenac Angeline Jolie dobio nagradu američkih producenata „Stanley Kramer“. Priznanje se dodjeljuje onim ostvarenjima koja se bave društvenim pitanjima.

Ubrzo nakon ove nagrade uslijedila je i nominacija za američku filmsku nagradu Zlatni globus (Golden Globe) u kategoriji za najbolji strani film.

„Film je univerzalno štivo za gledanje, ali prvenstveno za publiku van Bosne i Hercegovine. To je priča ispričana iz ugla nekoga ko nije bio ovdje, te u maniru da je shvatljivija za ljude koji nisu sa ovih prostora. Film donosi eksplicitne scene silovanja, masovnih ubistava. Uvjeren sam da će zbog popularnosti same redateljice i njenog partnera (Brad Pitt, op.a.) film biti vrlo gledan u Americi. To dokazuje i nominacija filma za Zlatni globus koja nema veze za estetikom filma već sa lobiranjem i marketinškim trikovima. Tu nema laži. To je vrlo jasna priča ispričana iz jednog objektivnog ugla. Da li će je neko shvatiti subjektivno – vjerovatno da hoće“, ističe Nisad Selimović.

Oficijelna premijera filma „U zemlji krvi i meda“ biće upriličena u Sarajevu u februaru 2012. godine kada će bh. prijestolnicu ponovno posjetiti Angelina Jolie, ali ovog puta, kako je najavila - sa porodicom.
XS
SM
MD
LG