Dostupni linkovi

Proizvođači mlijeka: problem izvoza riješiti u roku od pet dana


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac ističe da i ovo, kao i ostala udruženja poljoprivrednika iz BiH, traže od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarije za veterinarstvo da za nekoliko dana riješe problem izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. U suprotnom, najavljuju blokadu granice sa Hrvatskom, koja je svojom žalbom spriječila da ovaj dugo očekivani izvoz krene.

Nakon što je stopiran izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije, istog dana kada je on zvanično trebao početi, javile su se brojne osude, prije svega mljekara.

Kako je za naš program izjavio Vladimir Usorac, udruženja poljoprivrednih proizvođača traže od nadležnih da problem izvoza mlijeka riješe u roku od pet dana. Uz to, takođe dodaje:

„Ova zabrana znači podcjenjivanje Bosne i Hercegovine, podcjenjivanje Bosne i Hercegovine kao države, znači da se Evropska unija i Hrvatska igraju sa Bosnom i Hercegovinom. Mi to ne možemo dozvoliti, kao ljudi. Naš zahtjev svih udruženja iz BiH ide prema ministru Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelariji za veterinarstvo da se ovo u roku od pet dana riješi. Ukoliko ne bude riješeno, da nadležni organi Bosne i Hercegovine izdaju zabranu uvoza hrvatskih proizvoda u BiH, a onda da sjednemo za sto i rješavamo problem, jer Svjetska trgovinska organizacija kaže da trgovina mora biti ravnopravna i poštena. A ravnopravna je i poštena ako možemo i mi izvoziti, a to smo dobili od Evropske unije na bazi monitoringa koji je proveden. Prema tome, ako to ne uradi država Bosna i Hercegovina, znači, ako ne riješi pitanje izvoza, pa ne zabrani uvoz iz Hrvatske, tada će stupiti na scenu narod. Mi ćemo zabraniti uvoz, zauzeti granične prelaze, zabraniti svaki uvoz roba iz Hrvatske, dok ovo pitanje ne bude riješeno.“

RSE: Vi ste, i prije zvanične objave, izjavili da je zabranu stavila Republika Hrvatska.


Usorac: Iz diplomatskih izvora došli smo do saznanja da je to Hrvatska. Pa ne mislite valjda da će Poljska tražiti zabranu izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine? A siguran sam da neće ni Njemačka ni Francuska.

RSE: Mljekari su imali velika očekivanja od otvaranja evropskog tržišta.


Usorac: Šta bi to značilo za Bosnu i Hercegovinu? Pa ono što znači i za Hrvatsku – jedno novo tržište. I oni imaju jedno novo tržište u Bosni i Hercegovini, kojem se mi ne protivimo. Prema tome, i to je zanas jedno novo tržište, ali za nas je novo tržište i Turska, i Rusija, gdje bismo mi prelazili preko Evropske unije. Za nas je novo tržište i Njemačka. Ko kaže da nećemo izvoziti u Njemačku!? Pa mi imamo prepoznatljive proizvode, i po mirisu i po okusu, prema tome i kvalitetu. I ako imamo takve proizvode, ti proizvodi uvijek nađu svoje kupce. Uvijek. A konkurentni smo i sa cijenama. Prema tome, i pored visokih subvencija u Evropskoj uniji, mi ovakvi kakvi jesmo, uspijevamo da im konkurišemo. I evo, vidite, Hrvatska se boji naših proizvoda na svom tržištu. Ovo je strah Hrvatske od proizvoda iz Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG