Dostupni linkovi

Proglašen budžet Mostara


Ilustracija
Ilustracija
Budžetski korisnici Grada Mostara, njih oko 10.000 direktnih i indirektnih, najkasnije do početka naredne sedmice - nakon tri mjeseca - mogli bi dobiti plaću, nakon što je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nametnuo budžet tog grada za 2013. godinu.

Podsjetimo, budžet nije donosen jer je upitan mandat gradončelnika i Gradskog vijeća nakon što jedino u Mostaru nije bilo lokalnih izbora u oktobru 2012. godine, pošto se najjače hrvatske i bošnjačke stranke nisu mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila za taj, još uvijek podijeljeni grad.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je proglasio u ponedjeljak budžet pozivajući se na odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi. Ovakvu odluku Bešlića podržali su Sindikati.

„Ako ne dođe do intervencije od strane viskoga predstavnika na donošenje proračuna Grada Mostara, nakon tri dana on stupa na snagu. Korisnici proračuna Grada Mostara mogu očekivati sve naknade, plaće i ostalo, vjerovatno u petak ili početkom sljedećeg tjedna“, rekla je predsjednica Sindikata Gradske uprave Ivana Marić.

Bošnjački vijećnici smatraju da odluka o nametanju budžeta nije pravno utemeljena, te podsjećaju na preporuku OHR-a da gradonačelnik ne bi trebao sam donijeti budžet.

Ipak, neće osporavati isplate plata budžetskim korisnicima.

Već ranije mostarskim vatrogascima su zbog neplaćanja isključeni telefoni, a Sindikati gradskih vrtića su održali dvosatni štrajk upozorenja.
XS
SM
MD
LG