Dostupni linkovi

Novinari traže istragu poslovanja, banka novog vlasnika


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo zatražili su od Državnog odvjetništva da istraži poslovanje riječkog “Novog lista” unazad tri godine. Novinari su na “minimalcu” a banka koja je sjela na vlasništvo “Novog lista” traži novog vlasnika.

Ugrožen je list, ugroženi su novinari koje taj list rade, a ugrožena je i javnost koju je taj list informirao, kazao je za naš radio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, a i sam novinar “Novog lista” Zdenko Duka.

“Smatram da je zapravo u krizi jedan list koji je svih ovih 20 godina
Postoje špekulacije da je Ježić kupio ovaj riječki dnevnik na nagovor tadašnjeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera, kako bi otupio njegovu kritičku oštricu.
bio vrlo kvalitetan i koji je još i dalje to ostao – jedna od perjanica analitičkog i kritičkog novinarstva. Ne želimo mirno gledati kako propadaju neki privatni listovi zbog nečijih osobnih interesa, sebičnosti i samoživosti”, naglašava Duka.

Pred tri godine mali dioničari “Novog lista” prodali su riječkom poduzetniku Robertu Ježiću većinski paket dionica. Postoje špekulacije da je Ježić kupio ovaj riječki dnevnik na nagovor tadašnjeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera, kako bi otupio njegovu kritičku oštricu.

Krenulo se sa ambicioznim planom pokretanja političkog tjednika, zaposleno je tridesetak novih vrsnih novinara, ali od svega se na kraju zbog recesije odustalo, a “Novi list” sa dnevno prodanih dvadesetak tisuća primjeraka i sa ne tako starom tiskarom postao je kasica-prasica za izvlačenje gotovine.

Nije usamljen slučaj

I tako je “Novi list” doživio sudbinu ostalih hrvatskih dnevnika koji su imali prođu na tržištu, kaže za naš radio predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić.

Anton Filić
Anton Filić
“Ovo što se radilo u “Novom listu” nije usamljen slučaj – u “Jutarnjem listu” i Europapressholdingu vidimo da je njihov vlasnik Nino Pavić raširio mrežu različitih poslovnih angažmana koji nemaju veze sa novinarstvom, slično je radio u “Glasu Istre” njegov vlasnik Albert Faggian koji je kupovao zemljište, pa se sada pokazalo da to zemljište ne vrijedi onoliko za koliko ga je kupio, i sada sve to ide preko leđa novinara u “Glasu Istre”. A i austrijski vlasnik “Styria” je iz “Večernjeg lista” isisao oko 900 milijuna kuna – oko 130 mijuna eura ... Dakle, ima tu novca, samo je pitanje tko će ga uzeti i gdje će ga potrošiti!?!”, kaže Anton Filić.

Kako god bilo, ako Državno odvjetništvo posluša apel novinara, krenut će istraživati kamo je unazad tri godine nestalo oko 100 milijuna kuna – blizu 14 milijuna eura – novca iz “Novog lista”.

Sa druge strane, u međuvremenu su sve plaće smanjene na pola, a kao neki bonus najavljeno je da će se svima na to isplatiti i takozvani “minimalac” od daljih 400 eura. Međutim, za listopad je isplaćen samo minimalac, a ostalo će se isplatiti – navodno – do kraja idućeg mjeseca, za što je već “Erste banka” stavila hipoteku na tri kata nebodera “Novog lista” u Rijeci.

Umiješala se i druga banka – “Zagrebačka banka” - koja je aktivirala hipoteke na kredite koje je Ježić kod njih dizao, preuzela 80 posto dionica “Novog lista” i raspisala javni natječaj za novog vlasnika.

Novinar i komentator Neven Šantić dvije je decenije u “Novom listu”, i sa zebnjom očekuje 22. studenoga, kada će biti otvorene ponude.

“Moguće su različite opcije, ali - prije svega – “Novom listu” treba vlasnik koji zna što hoće, i koji je voljan u medije investirati, s medijima živjeti i proživljavati i lijepe i ružne trenutke i – znati da se u Hrvatskoj od medija ne možeš obogatiti!”, zaključuje Šantić.
XS
SM
MD
LG