Dostupni linkovi

Procesuiranje korupcije u BiH svodi se na incident


Učesnici konferencije u Banjaluci, 10. decembar 2015.
Učesnici konferencije u Banjaluci, 10. decembar 2015.

Razvoj neke zemlje u direktnoj je vezi sa uspješnom borbom protiv korupcije, a ova opasna bolest u Bosni i Hercegovini je iz godine u godinu sve veća.

U BiH još uvijek ne postoji sistemski način borbe protiv korupcije, zaključili su u četvrtak u Banjaluci učesnici konferencije o korupciji koju su organizovali Američka trgovačka komora u BiH i kompanija Sector security.

Prema indeksu percepcije korupcije kojeg svake godine radi Transparency International (TI), u 2014. godini, na listi od 175 zemalja, Bosna i Hercegovina je bila na 80. mjestu prema nivou korupcije, sa ocjenom 39 na skali od 0 do 100. Ovo predstavlja pad u odnosu na 2013. godinu kada se BiH nalazila na 72. mjestu.

Zamjenik direktora Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije Sreto Pekić smatra da su rezultati slabi zbog toga što u Bosni i Hercegovini još nije uspostavljen sistem za borbu protiv korupcije.

"Rezultati su slabi iz razloga što nemamo dovoljno političke i institucionalne volje, ali ova godina je prošla u pravcu da pokušamo uspostaviti sistem koji će dugoročno riješiti problem korupcije", kazao je Pekić

Indeks percepcije korupcije za 2015. godinu biće objavljen u januaru naredne godine, ali bolje rezultate ne treba očekivati jer su postignuti slabi rezultati, istakao je i Srđan Blagovčanin predsjedavajući odbora direktor TI za BiH.

Srđan Blagovčanin
Srđan Blagovčanin

"Osnovni problem sa korupcijom u BiH je što su izvorišta korupcije na samim vrhovima vlasti. Nemamo odgovornih za krivična dijela korupcije. Kada pogledate izvještaje nadležnih tijela i statistike, TI se bavio tim, procesuiranje korupcije u BiH se svodi na incident", naglašava Blagovčanin.

Ekonomistica Svetlana Cenić kaže da zbog toga što je sama vlast najveći izvor korupcije i nema sistemske borbe protiv nje u Bosni i Hercegovini.

"Onaj ko je u korupciji ne može se boriti protiv korupcije. To vama je isto kao što ne možete zaspati kao kriminalac a probuditi se kao reformator i pošten . I dok god se tu nešto ne promijeni ne može se očekivati napredak", objašnjava Cenić.

Prema mišljenju Pekića slagi rezultati u borbi protiv korupcije u BiH uzrokovani su ne samo nezainteresovanošću institucija vlasti, već i kočenjem rada institucija za provođenje zakona i malim kaznama.

"Kaznene sankcije su toliko minorne tako da procesuiranje krivčnih dijela korupcije završavaju sa niskim kaznama ili uslovnim kaznama", kaže Pekić.

I u razvijenim zemljama protiv korupcije bore strogim kaznama koje zavise i od visine korupcije. Ovo je potvrdio Edward Gallagher, direktor Kancelarije americke ambasade u Banjoj Luci​.

"Jedna američka kompanija za mito od 10.000 dolara da bi dobila posao od 100.000, nakon što je slučaj otkriven, dobila je kaznu od dva miliona dolara", istakao je Gallagher.

Zbog visokog stepena korupcije i ekonomija Bosna i Hercegovina trpi i ogromne štete, jer nijedan ozbiljan investitor neće doći u takvu zemlju. Pogotovo što neke zemlje kao SAD imaju i zakone o borbi protiv korupcije u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG