Dostupni linkovi

Procedure, korupcija i nezaposlenost u BiH odbijaju ulagače


FOTO: B92
FOTO: B92
Strani investitori suočavaju se sa brojnim preprekama u Bosni i Hercegovini, od komplikovane i netransparentne poslovne procedure, preko narasle korupcije, do neefikasne pravosudne strukture, ocijenjeno je u najnovijem pregledu američkog State Departmenta o mogućnostima investiranja u BiH. Američko ministarstvo vanjskih poslova svake godine objavljuje detaljan izvještaj o situaciji i uslovima investiranja u sve zemlje svijeta, a koji ima veliki uticaj i ugled u poslovnom svijetu. Činjenice i ocjene navedene u dokumentu koji je objavljen ovog mjeseca ukazuju zbog čega većina pravih investitora zaobilazi BiH u širokom luku.

BiH se i dalje muči s otvaranjem svoje ekonomije stranim investitorima, a ekonomska kriza, višemjesečno neformiranje vlasti i privremeno finansiranje odgodili su brojne reforme. Strani investitori suočavaju se sa velikim preprekama, među kojima su komplikovan pravni i regulatorni okvir, netransparentne poslovne procedure, korupcija, loša infrastruktura i vlasnička prava, te neefikasne pravosudne strukture, navodi se u izvještaju koji je objavio Biro State Departmenta za ekonomska i poslovna pitanja.

Američki stručnjaci ističu da bh. vlasti do sada nisu napravile značajnija poboljšanja poslovne klime, zbog čega je BiH na dnu ljestvice za moguća ulaganja. To, međutim, ne brine aktuelnu vlast u BiH, ističe predsjednik Unije poslodavaca BiH Remzo Bakšić, te dodaje da se ni novac namijenjen javnim investicijama ne ulaže.

„Imamo zaključene kredite sa međunarodnim finansijskim organizacijama za koje zbog nekorištenja tih sredstava plaćamo penale, a ta sredstva dobivena su pod povoljnijim uslovima nego što su to tržišni. To je oko 400 miliona eura. To je kredit koji smo dobili za izgradnju koridora 5C, ali zbog političke nesaglasnosti oko koridora, kuda će prolaziti, oko njegove trase, mi smo već izgubili grejs period, a plaćamo penale zbog nekorištenja“, navodi Bakšić.

U izvještaju State Departmenta se dalje navodi da su visoka nezaposlenost, politička nestabilnost i pad kreditnog rejtinga - sve redom loše vijesti za one koji razmišljaju o mogućim ulaganjima u BiH. Posebno poglavlje o korupciji navodi da u BiH ova „pošast“ prevladava u mnogim političkim i ekonomskim institucijama, što „povećava cijenu i rizik poslovanja“. Podmićivanje da bi se dobila dozvola za rad ili gradnju ili, jednostavno, ubrzao proces redovna su pojava, navodi State Department između ostalog.

Visoki doprinosi i stopa nezaposlenosti

ASA grupacija jedna je od rijetko uspješnih kompanija u BiH koja je u proteklih 16 godina investirala preko 200 miliona KM u zemlji. Zapošljava oko 5,5 hiljada ljudi. ASA grupacija i sestrinska firma Prevent posluju i u Rumuniji i Mađarskoj. Finansijski direktor i član ASA grupacije Damir Ferović, upoređujući poslovanje u zemljama u okruženju i BiH, kaže:
Damir Ferović
Damir Ferović

„Doprinosi na plate koje poslodavci plaćaju svojim uposlenicima su dosta niže i samim tim djeluju kao stimulans stranim ulagačima da dođu da ulažu, da otvaraju proizvodnju tamo. Za BiH doprinosi na neto plate iznose 69 posto, a čini mi se da u Rumuniji taj iznos doprinosa ne prelazi 19 posto. Dosta su konkurentniji od BiH.“

Sve ovo, nažalost, poznato je u BiH već niz godina, s čim su upoznati i domaći i strani investitori, kojih u BiH u poslijeratnom periodu istina i nije bilo, smatra prof. s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Mirko Puljić.

„Kad pogledamo iza sebe ovih 15, 16 godina, možemo reći da ih nismo imali. To što se nešto dešavalo više se radi o kupovini firmi u BiH, odnosno kupovini tržišta, nego o investicijama, tako da ne vjerujem da će nam i taj izvještaj, ako i rejting agencija nešto posebno naštetiti. Ako nismo sposobni da iskoristimo sredstva koja su nam na raspolaganju u zemlji, posebno po osnovu sredstava od međunarodnih finansijskih organizacija, onda ne možemo očekivati strane investicije u budućnosti“, naglašava Puljić.

Stopa nezaposlenosti u BiH veća je od 40 posto, što je duplo više nego u onim zemljama Evropske unije u kojima trenutno vlada najveća potražnja za radnim mjestima. Dok Evropa panično pokušava da riješi probleme zvanične Atine, u BiH je, u poređenju sa Grčkom, duplo veći procenat onih koji traže preduzeće ili instituciju u kojim će da zarade platu.

Maksimalni nivo nezaposlenosti u EU zabilježen je u Španiji - 24 posto, u Grčkoj 22 posto i u Portugalu 15 posto, ali su to sve bitno manji procenti u poređenju sa BiH. Ovi podaci su u BiH već odavno trebali upaliti alarm, smatra prof. Puljić.

„Stopa nezaposlenosti je izuzetno visoka, među najvišim u svijetu. I zaista bi bilo krajnje vrijeme da se predstavnici naših institucija koncentriraju na izvore koje imamo i koje možemo odmah stavljati u funkciju. Mislim i na finansijska sredstva i na prirodne resurse i na infrastrukturne projekte za koje bi se ta finansijska sredstva koja su nam na raspolaganju od međunarodnih finansijskih organizacija, posebno ona ugovorena a nepovučena, mogla iskoristiti. Dakle, tipični unutarnji problem“, ocjenjuje profesor Puljić.
XS
SM
MD
LG