Dostupni linkovi

Problemi sa bosanskim jezikom u Sandžaku


Problemi oko uvođenja nastave na bosanskom jeziku u škole u Sandžaku, kulminirali su ovih dana bojkotom pojedinih učenika bošnjačke nacionalnosti prvog razreda gimanzije u Novom Pazaru i podnošenjem krivičnih prijava od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) protiv svih direktora osnovnih i srednjih škola u Prijepolju. BNV je prijave podnelo i protiv Grupe za stručno pedagoški nadzor u Novom Pazaru i nadležnih u školskim upravama u Kraljevu i Užicu.

Načelnik školske uprave u Užicu Blažo Čubrilo pod čijim patronatom su škole u Prijepolju i Sjenici za RSE kaže da nema ništa protiv uvođenja nastave na bosanskom jeziku, ali da to može da se organizuje samo po propisima Ministarstva prosvete od koga nisu dobili nikakva upustva i da mora da postoji plan i program za bosanski jezik. On kaže da trenutno u svemu ovome sigurno ima dosta i politike.

„Pretpostavljam da sada BNV više koristi politiku, a ne stručnost i ne zakonske normative i postupak koji je potreban za uvođenje jednog jezika u nastavu.“

Predsednik BNV u tehničkom sastavu Esad Džudžević optužuje ministra prosvete Tomislava Jovanovića, jer kako kaže još uvek se nije uklopio u sve ono što je Veće pre njegovog izbora radilo u proteklih četiri godine sa nadležnim ministarstvom.

Sve administrativne prepreke potiču zbog nerazumevanja novog ministra Tomislava Jovanovića, kaže Džudžević i podseća da pojedini učenici bošnjačke nacionalnosti prvog razreda Gimnazije u Novom Pazaru dolaze na časove, ali na sva pitanja profesora–ćute. Razlog–je što se nastava odvija na srpskom jeziku, a deca bi htela da slušaju nastavu na svom maternjem, bosanskom jeziku kaže Džudžević.

„Roditelji ovih učenika izjasnili su se da njihova deca slušaju nastavu na bosanskom jeziku, ali im to nije omogućeno. Imamo problem i u Prijepolju sa svim obrazovno –vaspitnim ustanovama. Protiv svih direktora su podnete krivične prijave, a prijave su zbog zloupotrebe službenog položaja podneli i pojedini nezadovoljni roditelji protiv sjeničke i novopazarske gimnazije.“

Direktor osnovne škole „Svetozar Marković" u Brodarevu kod Prijepolja Šefket Šehović iznenađen je tužbom BNV.

„Bez komentara sam na tužbu.Imali smo svo vreme kontakt sa BNV. Određene radnje koje su trebale da se urade od strane BNV nisu urađene. Da je ovo sve išlo u skladu sa propisima i upustvom kako se nalagalo da se uvede nastava na bosanskom jeziku, ta bi nastava bila zastupljena. Mi nismo dobili nikakvo upustvo od Ministarstva. Nastava nije ulica. Nastava zahteva ozbiljan proces, zahteva odgovarajuće udžbenike, nastavnike“, izričit je Šehović.

Pre početka školske godine BNV je među roditeljima sproveo anketu, o tome da li žele da im se deca školuju na bosanskom jeziku, a nastavnicima je posle jednodnevnih seminara podelilo sertifikate da mogu da drže časove i na tom jeziku. Nastavnici i profesor imaju sertifikate za bosanski jezik ali prema rečima Šehovića BNV nije kompetentno da ih izdaje.

Sabahudin Hajdarević iz Prijepolja roditelj je troje dece i kaže da onemogućivanje ostvarivanje prava na obrazovanje na bosanskom jeziku svojoj deci doživljava kao kršenje ljudskih prava,ali i naglašavaj da je neozbiljno to što radi BNV.

„Ne može se to ovako raditi. Ovo je ozbiljan posao i zahteva ozbiljan sistemski rad da bi se bosanski jezik implementirao u nastavi.“

Za sada se nastava na bosanskom jeziku bez problema odvija u svim školama u Tutinu, a prema podacima BNV u osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, i Prijepolju za bosanski jezik se izjasnilo 4.088 učenika u 184 odeljenja.
XS
SM
MD
LG