Dostupni linkovi

Prljave ruke Dačićevih ljudi


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Srbiju opet potresaju afere u koje su umešane visoko pozicionirane ličnosti u bezbedonosnim strkturama, ličnosti koje se smatraju kadrovima Ivice Dačića, dosadašnjeg premijera i ministra policije. Jedan je uhapšen, drugi najavljuje ostavku.

Prethodno su strogo kontrolisani mediji danima iznosili tvrdnje o vezama prvog čoveka SPS-a sa saradnicima narko bosa Darka Šarića. Da li slučajno ili ne, tek u predvečerje dogovora o novoj vladi, plasirana je informacija da policija ima dokaze da je Slobodan Milošević, davnašnji Dačićev šef, direktno naručivao političke likvidacije. Da li su podlegli teoriji zavere oni koji tvrde da se sve to dogadja kako bi budućem mandataru bilo olakšano da objasni zašto pravi vladu bez druge po snazi partije, ili sve te afere dokazuju da je Srbija rešila da se obračuna sa organizovanim kriminalom, pa i da zagnjuri u zmijsko leglo nereformisanih “službi” pitanje je na koje za sada nema pouzdanog odgovora.

Drugi čovek Bezbedonosno informativne agencije Dragan Marković Markoni najavio je ostavku, nakon što nije prošao ispitivanje na poligrafu na koji je upućen zbog sumnji da je umešan u primanja mita, za šta je prethodno uhapšen Dragoljub Peruača, direktor Inspektorata za rad koji, kako pišu dobro instruisani mediji, umal’ da dobije unapredjenje neposredno pred hapšenje. Obe ličnosti se smatraju kadrovima dosadašnjeg premijera i ministra policije Ivice Dačića, kaže urednik u nedeljniku “Vreme” Filip Švarm koji najpre podseća na biografiju Dragana Markovića.

Filip Švarm
Filip Švarm
“Reč je o čoveku koji je neko vreme proveo u Dačićevom kabinetu i čoveku koji je postao zamenik direktora BIA upravo kao izbor koalicije koju predvodi Ivica Dačić. Ovo je, dakle, još nešto u nizu što baca čudesno svetlo na Dačića. Ja bih rekao da je ovo u poslednjih godinu dana treći slučaj. Ne treba zaboraviti da smo imali aferu ‘Banana’, druženje Dačića sa Rodoljubom Radulovićem, bliskim saradnikom (nedavno uhapšenog narko bosa) Darka Šarića, pa smo imali slučaj Branka Lazarevića, bivšeg Dačićevog šefa kabineta koji je osumnjičen da je odavao tajne ljudima iz Šarićevog narko klana i konačno imamo sad Markonija optuženog za korupciju koji je opet bio u njegovom kabinetu i bio njegov izbor za zamenika BIA. Tako da sve to stvara jednu prilično nezavidnu sliku oko, još uvek, premijera Srbije.”

Zoran Mijatović, bivši zamenik načelnika DB-a nakon petooktobarskih promena kaže da svi tragovi, barem kad je u pitanju politička odgovornost, vode ka kabinetu ministra.

“Ja mislim da bi bilo korektno da Dačić danas, kad se bude vratio iz Brisela, podnese bar ostavku na mesto ministra policije. Njegova politička odgovornost za sve što se dogadjalo u Ministarstvu unutrašnjih poslova je vrlo, vrlo velika.”


Vuk Drašković koji je sam bio žrtva pripadnika državnih bezbednosnih službi kaže da ga ne čude ovakve afere, jer su te službe ostale nereformisane.

“Niko ih nije dirao od 5.oktobra naovamo. Jedini izuzetak je hapšenje Radomira Markovića i nedavno hapšenje (zbog ubistva Ćuruvije) Milana Radonjića i Ratka Romića. Iz te piramide smrti Državne bezbednosti niko nije taknut. Nijedna cigla nije izvučena.”

Istovremeno sa obelodanjivanjem ovih slučajeva, uz čak prenošenje detalja o tome na koja pitanja Marković na poligrafu nije dao istinit odgovor, plasirana je vest uglavnom u tabloidnim medijima po poznatoj recepturi kad treba proturiti neke informacije mimo zvaničnih kanala, da se ovih dana završava obimna istraga o političkim ubistvima koja su obeležila vladavinu Slobodana Miloševića. I da dosadašnji rezultati istrage ozbiljno upućuju na zaključak da je mogući naručilac nekih ubistava lično Slobodan Milošević. Da se očekuje zvanično saopštenje istražnih organa. Vuk Drašković na to reaguje poluironično, da su to stvari koje se odavno znaju:

“Vi imate presudu Vrhovnog suda Srbije u kojo jasno piše da je Milošević (to je priznanje Radomira Markovića) šetajući vrtom Belog dvora izdavao njemu i Nebojši Pavloviću konkretne naloge, do u detalje, kako da ubiju mene u Budvi i kako da ubiju Ivana Stambolića. Prema tome, na isti način su vršene sve druge političke likvidacije.”
Miljenko Dereta
Miljenko Dereta
Činjenica da se zgusnuto pojavljuju jedna za drugom kompromitujuće informacije čiji tragovi vode u kabinet dosadašnjeg ministra policije Ivice Dačića, čelnika partije koja je druga po plasmanu na poslednjim izborima, tumači se u delu javnosti kao deo smišljene kompromitacije čoveka koga Vučić želi da zaobidje prilikom sastavljanja novog kabineta. Miljenko Dereta, osnivač Gradjanskih inicijativa i donedavno narodni poslanik, ne sporeći opravdanost najavljenih ostavki i hapšenja, ipak sve što se dogadja, naročito plsairanje priče da se baš sad došlo do dokaza o Miloševićevoj direktnoj odgovornosti za politička ubistva, tumači kao manevar da se što bezbolnije iz vrha vlasti udalji čovek po ukusu Moskve.

“Eliminacija Dačića, političara koji je, barem prema utisku javnosti, mnogo skloniji odnosima sa Rusijom, je nešto što očigledno druga strana želi. I u tom kontekstu ja vidim i ovo što se sada protura kao nova informacija o Miloševićevom naručivanju ubistava političkih neprijatelja. Dakle, radi se na kompromitaciji i Dačića i SPS-a kao mogućeg partnera u Vladi”
, komentariše Miljenko Dereta.
XS
SM
MD
LG