Dostupni linkovi

Izbori u Nemačkoj: Trijumf Angele Merkel, moguća "velika koalicija"


Angela Merkel
Angela Merkel
Demohrišćani Angele Merkel osvojili su najviše glasova, 41,5 posto, na parlamentarnim izborima održanim u nedelju u Nemačkoj dok njihovi koalicioni partneri liberali (FDP) nisu prešli cenzus, zbog čega se pominje mogućnost formiranja "velike koalicije" sa SPD koja je osvojila 26 posto glasova.

Merkel se, nakon objave rezultata anketa, zahvalila u štabu svoje stranke svima koji su glasali za demohrišćane i omogućili joj treći izborni trijumf:

"Ostvarili smo sjajan rezultat. Zahvaljujem se svima na ukazanom poverenju. Bila je to izborna borba u kojoj smo dali sve od sebe. Posebno se zahvaljujemo velikom broju mladih ljudi, koji su sve vreme bili uz nas. Pokazali smo da smo spremni da učinimo sve da i naredne godine budu uspešne za Nemačku. Još uvek je rano govoriti o tome, kakvu ćemo vladu imati. Razgovaraćemo o tome sutra, kada budemo znali zvanične rezultate. Ali zato već sada možemo da slavimo."

Ključno pitanje koje se postavljalo u kampanji bilo je da li će koalicioni partneri - FDP - preći cenzus nakon poraza u Bavarskoj. Po prvi put u istoriji ta stranka nije prešla cenzus, osvojibši samo 4,8 posto glasova.

SPD je osvojio 26 odsto glasova, Zeleni su dobili osam odsto, a Levica 8,5 procenata glasova. To su stranke čiji će se poslanici naći u novom, 18. sazivu nemačkog Bundestaga.

U štabu SPD pomalo su razočarani rezultatima svoje stranke.

"Očekivali smo bolji rezultat. CDU je pobedila. Sačekaćemo da vidimo šta će preduzeti kancelarka Merkel. Večeras ne pravimo koalicije", rekla je generalna sekretarka SPD Andrea Nales televiziji ZDF.

U prvom obraćanju, kandidat SPD za kancelara Per Štajnbrik rekao je da je sada "lopta u dvorištu Angele Merkel" da formira novu vladu.

S obzirom da FDP nije uspeo da osvoji pet posto glasova CDU su naterani na koalicijske pregovore sa opozicionim socijaldemokratama kako bi oformili “veliku koaliciju”. Isti scenario se desio 2005. godine kada je Merkel nakon izbora oformila Vladu sa socijaldemokratama.

Stiven Evans, dopisnik BBC iz Berlina smatra da će niska podrška FDP naterati kancelarku da traži trećeg partnera za formiranje nove vlade.

"S druge strane, SPD i Zeleni nisu osvojili dovoljno glasova da formiraju većinu. Sve ukazuje na to da će doći do pregovora između CDU i SPD kako bi se formirala “velika koalicija”. Angela Merkel je već bila kancelarka u velikoj koaliciji i to 2005. godine. Tada joj je ministar finansija bio Per Štajnbruk, koji je odbacio ideju ponovnog angažovanja u koaliciji, ali je rekao da će učestvovati u pregovorima. Takva vlada bi bila više levo nego prethodna. Naprimer, SPD je bio spremniji za pomoć Grčkoj, pominjući Maršalov plan 2. To bi bila poteškoća za kancelarku Merkel, ali s druge strane pokazuje da bi se i smanjio pritisak na nju", piše Evans.

Odaziv na saveznim izborima bio je 71,3 posto. Reč je o nešto većem odzivu u odnosu na prethodne izbore pre četiri godine, kada je izašlo 70 posto upisanih birača, što je bila rekordno niska izlaznost.
XS
SM
MD
LG