Dostupni linkovi

Priznanje Svetozara Marovića: Gorak ukus pravde


Svetozar Marović
Svetozar Marović

Visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Svetozar Marović je priznao krivicu za učešće u korupciji koja je državnu kasu i budžet Opštine Budva oštetila za desetine miliona eura.

Shodno sporazumu sa Tužilaštvom, Marović je u utorak, 17. maja, izašao na privremenu slobodu, a to je izazvalo reakcije ukupne i političke javnosti.

Iako je izlazak Svetozara Marovića na privremenu slobodu u centru pažnje političke i ukupne javnosti, njegova DPS još uvijek ćuti. Iz te partije, ovim povodom, nije bilo ni pisanog saopštenja ni izjava njenih predstavnika. Čak je, mimo običaja, šef Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović u utorak izbjegao da se sretne sa novinarima, a upravo njegov stav prema Maroviću koji je priznao krivicu za krivična djela korupcije i organizovanog kriminala će odrediti i stav partije.

Dok se to ne desi, njihov odnos prema Maroviću koji je i dalje predsjednik Savjeta DPS-a, ilustruje izjava Mila Đukanovića neposredno nakon hapšenja Marovića krajem prošle godine.

Đukanović je tada rekao da je Marović dao veliki doprinos svim savremenim političkim ostvarenjima Crne Gore.

„To me svakako opredjeljuje, ne samo političku, nego i prijateljsku privrženost Svetozaru Maroviću“, rekao je Đukanović.

Uvidom u medijske naslove, ali i prostim opažanjem se može steći utisak da javno mnjenje nije reagovalo euforično i da je nezvanična informacija da će Svetozar Marović dobiti oko četiri godine zatvora i nepoznanica u vezi sume koju će morati da vrati ostavila prilično gorak ukus.

Edin Koljenović iz NVO Građanska alijansa kaže da bi, u vezi sa ovim slučajem, Tužilaštvo trebalo da uspostavi komunikaciju sa građanima.

„Veoma je bitno da se građanima objasni zašto se sve dešava na ovakav način, zašto je potpisan sporazum i šta se od njega očekuje. Ukoliko sklapanje Sporazuma vodi ka otkrivanju cijele mreže kriminalne grupe koja je učestvovala otuđivanju miliona eura koja pripadaju državnom i opštinskom budžetu, onda Sporazum ima smisla“, kaže Koljenović.

Nezavisni opozicioni poslanik, Dritan Abazović kaže da nema povjerenja u domaće pravosuđe, ali Marovićevo priznanje odašilje snažnu poruku – da je vrh crnogorske vlasti duboko upleten u korupciju i organizovani kriminal.

Dritan Abazović
Dritan Abazović

„Čovjek koji je godinama bio drugi u hijerarhiji DPS-a i njihov ideolog, svojim potpisom je dokazao da je bio na čelu jedne kriminalne organizacije, a to nikada ne bi mogao da postigne bez zaštite svoje partije kojoj i danas pripada.“

Svetozar Marović je bio na svim najvišim funkcijama koje nije zauzimao premijer i šef DPS-a, Milo Đukanović. Bio je predsjednik Skupštine, potpredsjednik Vlade, predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora, u Budvi mu nije ni bila potrebna funkcija za status lokalnog moćnika, a u svojoj partiji je i danas na visokoj funkciji predsjednika savjeta partije.

Gdje je politička odgovornost DPS-a kao strukture koja mu je to sve omogućila?

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, Zoran Stojiljković kaže da postoje dvije vrste političke odgovornosti.

„Prva je unutrašnja, odnosno, preispitivanje povjerenja članstva u rukovodstvo DPS-a. Drugi mehanizam političke odgovornosti je procjena birača na izborima. Međutim, ja se bojim da mi imamo problem i sa građanima koji javno osuđuju korupciju, ali ako imaju neki interes ili su pristrasni, onda je tolerišu.“

XS
SM
MD
LG