Dostupni linkovi

BiH i Kosovo: Privrednici traže ukidanje viza, države gube milione


Konferencija privrednika sa Kosova i iz BiH u Sarajevu
Konferencija privrednika sa Kosova i iz BiH u Sarajevu

Obim vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Kosova u posljednjih godinu i pol dana se znatno smanjio, od kako je Kosovo uvelo kontra mjere, vize za bh. privrednike budući da zbog nepriznavanja državljani Kosova bez viza ne mogu u Bosnu i Hercegovinu. Uprkos brojnim zahtjevima privrednika upućenih vlastima da naprave kompromis i dogovore ukidanje administrativnih zapreka za privrednike, politika je neumoljiva, a vladajuće strukture zbog političkih interesa zanemaruju činjenicu da BiH godišnje ostaje bez 20 miliona KM (10 miliona eura) od izvoza.

BiH nije priznala Kosovo, a predstavnici vlasti iz Republike Srpske u više navrata su poručili da se solidarišu sa susjednom Srbijom i da neće dozvoliti priznavanje nezavisnosti te zemlje. Zbog toga građani Kosova ne mogu ostvariti gotovo nikakva prava u BiH.

Oni koji žive u BiH ne mogu dobiti dokumente, niti uknjižiti imovinu, a oni koji zbog posla žele doći imaju male šanse da dobiju vizu zbog komplikovanih procedura. Nekoliko godina Kosovo je tolerisalo ovakav tretman Bosni i Hercegovini, a onda su uveli kontra mjere. Sada i građani BiH bez viza ne mogu na Kosovo, a po vize moraju u Albaniju.

To je najviše pogodilo privrednike, jer je Kosovo za Bosnu i Hercegovinu važan trgovinski partner, o čemu piše Mirna Sadiković u tekstu “BiH gubi milione zbog viza sa Kosovom”.

Za rešavanje ovog problema potrebna je dobra volja koju privrednici uvek imaju, navodi Agim Šahini, predsednik Kosovske alijanse za biznis, a povodom konferencije u Sarajevu koja je u četvrtak okupila predstavnike najvećih kompanija Kosova i Bosne i Hercegovine.

Sa konferencije će se uputiti zahtev dveju vladama za ukidanje viznog režima koji nanosi ogromnu štetu ekonomijama BiH i Kosova, o čemu više piše Amra Zejneli.

XS
SM
MD
LG