Dostupni linkovi

Pritvor za predsjednika Opštine Budva


Rađenović napušta zgradu Tužilaštva u Podgorici
Rađenović napušta zgradu Tužilaštva u Podgorici
Čelnici Opštine Budva su ponovo na udaru specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal. Ovoga puta aktuelni predsjednik Opštine Lazar Rađenović nalazi se u 48-časovnom pritvoru zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj 2007 godine kada je bio potpredsjednik Opštine zadužen za finansije.

Policija i specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, prema još zvanično nepotvrđenim informacijama, provjeravaju kako je lokalna uprava Budve 2007. godine ostala bez dva miliona eura sa opštinskog računa, garantujući kredit privatnoj firmi kod Prve banke Crne Gore.

Zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj aktuelni gradonačelnik Budve Lazar Rađenović je zadržan u pritvoru, a do srijede rano ujutro je saslušavan kod specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović. Tome je prethodio široki policijski pretres opštinskih prostorija u potrazi za dokumentacijom, nakon čega je kabinet predsjednika Opštine zapečaćen.

Policija je po nalogu tužilaštva upala u porodičnu kuću Rađenovića, objavila je crnogorska štampa, gdje su takođe tragali za dokumentacijom vezanu za istragu.

Kako je Rađenović funkiconer Demokratske partije socijalista, iz te stranke je stigla podrška. Portparol Časlav Vešović navodi da stranka vjeruje da je Rađenović sve funkcije obavljao časno:

“DPS je uvjerena da je predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović sve odgovorne funkcije koje je pokrivao obavljao časno i u skladu sa zakonima Crne Gore. Rezultati upravljanja Budvom govore o njegovoj uspješnosti i njegovoj posvećenosti interesima građana i grada Budve. Vjerujemo da će nadležni državni organi utvrditi istinu i da će svoj posao obaviti profesionalno.”

U budvanskoj opoziciji međutim, stanje u tom gradu nakon hapšenja gradonačelnika ocjenjuju vanrednim i šalju zahtjev za održavanjem vanrednih lokalnih izbora.

“Što se tiče političkog dijela tu je apsolutno jasno da se radi o vanrednom stanju u Budvi i mi očekujemo i zahtijevamo da se formira jedno zajedničko prelazno tijelo koje bi pripremilo teren za vanredne izbore u Budvi”, kaže Miomir Pejović iz SNP-a.

Da li će se glavni izgrači izvući

Pored Rađenovića saslušana je i Jelica Petričević, bivša direktorica Prve banke kojoj je takođe određen pritvor.

Tužilaštvo je otvorilo slučaj iz 2007 godine u kome je privatna firma „Luna“ kupila opštinsku zemlju na brdu Košljun kod Budve, a pritom je Opština Budva dala garancije privatnoj firmi za kredit kod Prve banke za kupovinu zemlje. Firma je zatim preprodala tu zemlju po duplo većoj cijeni arapskom biznismenu Muhamedu Rašidu.

Da li je i kako Opština bila uskraćena za dva miliona eura, treba da otkrije istraga.
Rađenovićev branilac Vladan Bojić je za Radio Crne Gore saopštio da u poslu sa prodajom zemljišta Opština nije oštećena:

“Nema štete ni na jednoj strani. Znači, Opština je naplatila kompletnu prodajnu cenu postignutu na aukciji, a sa druge strane nije nastala nikakva šteta ni po Prvu banku ni po Opštinu tako da ja ne vidim ni jedan mogući zakonski razlog.”

Nevladina organizacija MANS se godinama bavila finansijama Opštine Budva i podnijela veliki broj krivičnih prijava. Dejan Milovac kaže da u Budvi ima mnogo materijala za tužioca i nevladine oganizacije koje se bave korupcijom, ali izražava bojazan da će istragu izbjeći glavni igrači iz Budve:

“Mi se bojimo da je ovaj scenario sa Lazarom Rađenovićem ustvari repriza onoga što se dešavalo prije nekoliko godina kada je uhapšen Rajko Kuljača i kada su van tužilačkog gonjenja ostali da kažem glavni igrači poput Svetozara Marovića i Branimira Gvozdenovića, jer Rađenović kao ni Kuljača nijesu mogli sami sprovesti sve te akcije koje su imale za rezultat višemilionske utaje državnog novca. Kada je u pitanju Opština Budva, MANS je u zadnjih 7- 8 godina podnio nebrojene krivične prijave. Veliki broj njih se odnosio na trgovinu građevinskim zemljištem i smatramo da je tužilaštvo i prije dolaska Rađenovića na mjesto gradonačelnika imalo dosta osnova da ga procesuira i da jednostavno onemogući da jedan takav kadar zauzme mjesto predsjednika opštine”, kaže Milovac.

Ovo je drugi put da specijalno tužilaštvo hapsi i procesuira gradonačelnika Budve. Prije Lazara Rađenovića, prije nekoliko godina bio je uhapšen i nepravosnažno osuđen bivši gradonačelnik Rajko Kuljača i njegovi saradnici, uključujući zamjenika gradonačelnika Dragana Marovića i još desetak osoba među kojima su i biznismeni.

Nakon prvostepene presude u kojima su osuđeni na kazne do pet godina zatvora, Apelacioni sud je tu presuduoborio zbog neadekvatne optužnice. Ponovljeno suđenje optuženima za slučaj Zavala je u toku kada bi trebalo da bude odlučeno da li u tom poslu bio oštećen budžet Opštine.
XS
SM
MD
LG