Dostupni linkovi

Pritisak Zapada: Nove sankcije za Iran


Američka državna sekretarka Hilari Klinton najavila je veći pritisak na Iran zbog razvijanja nuklearnog oružja, 21. novembar 2011.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton najavila je veći pritisak na Iran zbog razvijanja nuklearnog oružja, 21. novembar 2011.
Zapadne zemlje uvele su nove ekonomske sankcije Iranu, posle izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energije (IAEA) od 8. novembra u kome se navodi da Teheran tajno radi na razvoju nuklearnog naoružanja.

Najpre je potez povukao London. Britanski ministar finansija Džordž Ozborn rekao je da će, zbog sumnji u vezi sa iranskim nuklearnim programom, London prekinuti finansijske veze sa iranskim bankama.

"Činimo to zbog međunarodnih dokaza da su iranske banke umešane u iranski vojni nuklearni program. Mi ovo radimo kako bi poboljšali bezbednost ne samo čitavog sveta, već i nacionalnu sigurnosti Ujedinjenog kraljevstva”, rekao je Ozborn.
IAEA nema zvaničan komentar a ambasador Irana u ovoj agenciji, Ali Ašgar Soltanijeh odbacio je pomenute navode kao "detinjaste priče".

Američki predsednik Barak Obama potpisao je odluku o sankcijama Iranu kojima će biti pogođene iranska petrohemijska industrija, naftna i gasna industrija te finansijski sektor.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton rekla je da će se Iran, ukoliko nastavi sa beskompromisnim stavom, suočiti se sa pojačanim pritiskom i izolacijom.

"Današnje akcije ne iscrpljuju naše mogućnosti da sankcionišemo Iran. Mi nastavljamo aktivno da razmatramo niz agresivnijih mera”, istakla je Klinton.

Sem Velike Britanije i SAD, i Kanada je objavila da uvodi nove sankcije Iranu, koje će se odnositi na "praktično sve (finansijske) transakcije", uključujući i poslove sa iranskom centralnom bankom. Rojters prenosi da je kanadska vlada saopštila da će ta zemlja hitno zabraniti izvoz robe koja se koristi u petrohemijskoj, naftnoj i gasnoj industriji Iranu.

Francuska je u ponedeljak pozvala svoje saveznike da prestanu da kupuju iransku naftu kako bi izvršili dodatni pritisak na režim iz Teherana da obustavi svoje nuklearne aktivnosti, saopšteno je iz kabineta predsednika Nikole Sarkozija. U saopštenju se navodi da Francuska traži od tih zemalja da Teheranu uvedu sankcije "bez presedana", uključujući i zamrzavanje imovine Iranske centralne banke i obustavu kupovine iranske nafte.

Rusija osudila potez Zapada

Zapad na čelu sa SAD optužuje Iran da razvija nuklearni program u cilju pravljenja atomskog oružja, dok Iran tvrdi da taj program ima isključivo mirnodopske svrhe.

U Teheranu je u utorak portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast izjavio da sankcije nisu ništa više do “propaganda i psihološki rat” i da neće imati uticaj.

Satelitski snimak nuklearke u blizini Teherana
Satelitski snimak nuklearke u blizini Teherana
Rusko Ministarstvo inostranih poslova osudilo je uvođenje novih sankcija Iranu, nazvavši ih "neprihvatljivim i protivnim međunarodnom zakonu".

U međuvremenu je agencija AP, pozivajući se na neimenovane zvaničnike objavila da je satelitska prismotra pokazala pojačanu aktivnost u iranskom postrojenju u kome, kako veruje međunarodna zajednica, Teheran tajno radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja.

IAEA nema zvaničan komentar a ambasador Irana u ovoj agenciji, Ali Ašgar Soltanijeh odbacio je pomenute navode kao "detinjaste priče".

Iran je u ponedeljak bojkotovao sastanak IAEA, kome su prisustvovali predstavnici Izraela i svih arapskih zemalja članica, a čiji cilj je bio da se prouče mogućnosti za čišćenje Bliskog istoka od nuklearnog naoružanja.

Iran je već pod sankcijama Saveta bezbednosti UN zbog sumnje da radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja.
XS
SM
MD
LG