Dostupni linkovi

Priština: Srbija koristi Kosovo za evropske nagrade


Grafit u Prištini - ilustracija
Grafit u Prištini - ilustracija
Zvaničnici u Prištini ne reaguju na to što je srpska delegacija napustila konferenciju u Budvi, ali analitičari ističu da na Kosovu malo veruje u konstruktivnost Srbije prema Kosovu kao i u njene napore za sprovođenjem sporazuma postignutih u Briselu.

Oni ističu da je Srbija pod motom “Napadni, povuci se i pobedi”, pretvorila Kosovo u sredstvo za manipulaciju kako bi napredovala na putu evrointegracija.

Analitičar Shenoll Muharremi ističe da Srbija nastavlja da generiše nepostojeće probleme.

“Dosadašnja iskustva sa Srbijom nisu bila pozitivna zato što se podrazumeva da je Srbija koristila Kosovo i dijalog samo kako bi dobila kandidaturu. Mi ne vidimo konrektne korake u sprovođenju sporazuma, naročito kada je u pitanju integrisano upravljanje granicama. Ne verujemo da je Srbija promenila svoj pristup prema Kosovu, već vrši manevre kako bi dobila na evropskoj agendi. Dok Srbija ne ukloni svoje strukture sa Kosova, ne verujemo u njen kredibilitet kao partnera u dijalogu i u sprovođenju ovih sporazuma“, kaže Muharremi.

U međuvremenu, među kosovskim političarima vlada veliko nezadovoljstvo naspram pregovaračke ekipe.

Predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi je ponovo izrazio nezadovoljstvo na rad kosovske delegacije u razgovorima sa Beogradom.

Jakup Krasniqi
Jakup Krasniqi
On je kazao da nije za prekid dijaloga, ali je od Vlade zatražio da razmotri zamenu ove delegacije, pošto ekipa koju predvodi Edita Tahiri nije postigla da predstavlja Kosovo onako kako treba.

“Prekid razgovora nije rešenje. Rešenja se moraju tražiti tokom razgovora. Ne insistiram, ali u ovim razgovorima delegacija nije posedovala potrebno znanje, i oni koji su je formirali trebali bi da razmisle o njenoj zameni”, kazao je Krasniqi.

Ni kosovska opozicija nije bez kritika, a mnogi od njih smatraju da se ceo proces treba prekinuti.

Iz pregovaračke ekipe se međutim niko ne oglašava, dok rukovodioci vlade veruju da je ovaj dijalog ključ na putu ka evrointegracijama, što im zamera analitičar Muharremi.

“Naivno je da kosovsko rukovodstvo smatra da će,ukoliko postigne kompromis sa Srbijom, biti nagrađeno. To nije tako i proces integracija je zaslužan proces, i bez obzira na to što je perspektiva otvorena, proces se treba pridobiti i zaslužiti”, kaže on.
XS
SM
MD
LG