Dostupni linkovi

Ratni veterani u Prištini: Protest protiv Specijalnog suda


Protest ratnih veterana u Prištini
Protest ratnih veterana u Prištini

’Stop političkim presudama’, ’Stop nepravdi’, ’Borili smo se za slobodu’, ’Narod želi da zna koga je Sami Ljuštaku ubio’, ’Znamo ime žrtve. Njegovo ime je Sami Ljuštaku’ – parole su sa protesta koji su u sredu u centru Prištine održale organizacije i udruženja proizašla iz rata Oslobodilačke vojske Kosova.

Protestvovalo se protiv formiranja Specijalnog suda i protiv, kako su rekli, nepravde koja se vrši nad borbom i nad pripadnicima OVK.

Smajl Elezi, predsednik Organizacije ratnih veterana OVK-a, pozvao je poslanike Skupštine Kosova da ne glasaju za Specijalni sud. On je naveo da izgleda da je „Zapad zaboravio ko je počinio zločine na Kosovu i ko je bio zločinac“.

„Pre nego što od Kosova i od Skupštine zatražite formiranje Specijalnog suda, tražite to od Srbije, jer je tamo centar zločina. Odatle je prolivena krv Hrvata, Bošnjaka i Albanca... Specijalni sud može izgledati kao međunarodno pravo, ali on krši Ustav Kosova, protiv je poslednje želje palih boraca i protiv je prolivene krvi... Vreme je da država Kosovo, Vlada i Skupština dokažu da su predstavnici naroda, a ne da su imenovani od stranih ureda. Sloboda političkim osuđenicima našeg oslobodilačkog rata, stop političkim sudovima!“, kazao je on.

Protest u Prištini
Protest u Prištini

Predsednik Udruženja ratnih veterana iz dukađinskog regiona Avdul Muškoljaj istakao je da je Međunarodni tribunal u Hagu već sudio pripadnicima OVK-a, koji su na kraju proglašeni nevinim, iako su sedam godina proveli u zatvoru.

„Međunarodni sud UNMIK-a je od 1999. uhapsio i osudio stotine pripadnika OVK-a na osnovu dosijea iz Srbije. Isto sada radi i misija EULEX-a, i puni zatvore sa bivšim pripadnicima OVK-a, i dalje sa dosijeima iz Beograda i u većini slučajeva sa lažnim svedocima. OVK nikada nije izbegla da se suoči sa pravdom, iako nam je nepravda učinjena... Nemojte glasati za novi sud koji ima rasističke tendencije protiv Albanaca i koji bi sudio OVK i Albancimq za genocid i etničko čišćenje. Albanci tako nešto nikada u istoriji nisu uradili“, kazao je on.

Vlada Kosova još uvek nije procesuirala Zakon o Specijalnom sudu, koji bi nakon toga trebalo da se nađe pred Skupštinom. Pre ovog zakona, Skupština treba da izglasa i ustavne izmene a za šta je potrebna dvotrećinska većina poslanika u Skupštini. Analitičari na Kosovu kažu da se sa ovim pitanjem odlaže upravo zato što vladajuće partije nemaju dovoljan broj glasova, s obzirom na to da se i opozicija protivi osnivanju Specijalnog suda uz obrazloženje da on kalja borbu OVK-a.

U slučaju da Kosovo ne uspe da formira Specijalni sud, strane diplomate su u nekoliko navrata poručile da će to pitanje preći na Savet Bezbednosti UN-a, gde SAD i ostali strateški partneri Kosova neće blokirati to pitanje.

XS
SM
MD
LG