Dostupni linkovi

Priština: Počelo suđenje, Keljmendi se izjasnio da nije kriv


Naser Keljmendi, foto: CIN
Naser Keljmendi, foto: CIN

Narkobos Naser Keljmendi izjasnio se da se ne osjeća krivim na suđenju koje je počelo u petak ujutro u Osnovom sudu u Prištini.

Keljmendi je rekao da se ne oseća krivim ni pod jednoj tački optužnice i dodao da je ovaj proces montiran u Bosni i Hercegovini.

Protiv Keljmendija je Specijalno tužilaštvo Kosova u julu podiglo optužnicu za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posedovanje, raspodelu i neovlašćenju prodaju rizičkih narkotika i psihotropnih supstanci.

Što se organizovanog kriminala tiče, iz Tužilaštva su rekli da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007.

Iako je odbrana ustvrdila da su iz optužnice izbačena imena državljana BiH, tužitelj je ipak tokom izlaganja spomenuo osobe koje su pominjane i u julu, prilikom podizanja optužnice, kao što su Fahrudin Radončić, Ekrem Lekić, Muhamed Gaši, Milovan Jeremić, Ljubiša Buha, Milan Ostojić, Naser Orić, Senad Šahinpahić, Nebojša Vukomanović, Rašeta Strahinja.

Odbrana je tvrdila da je tužioc po naredbi sudije iz optužnice izbacio njihova imena jer je konstatovano kršenje prava tih osoba pošto niko od njih nije bio ispitivan u svojstvu okrivljenih.

U optužnici se takođe navodi da je bio uključen u proizvodnju i preradu narkotika, odnosno 100 kg heroina, 150,000 tableta ekstazija i 2.5 tona anhidrida sirćetne kiseline.

Naser Keljmendi je uhapšen na Kosovu 5.maja 2013 i od tada se nalazi u pritvoru.

Njega je najpre uhapsila Policija Kosova na osnovu interpolove crvene poternice.

Pravosuđe BiH tereti ga za ubistvo u pokušaju, a tereti ga se i za prodaju i distribuciju nezakonitih narkotika u Južnoj Americi, Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Keljmendi je nakon što je proveo 48 sati u pritvoru prvobitno pušten jer ga kosovske vlasti nisu mogle izručiti Bosni zbog nedostatka međunarodnog sporazuma.

Njega je, međutim, odmah nakon puštanja ispred pritvorske stanice uhapsila policija EULEX-a, misija koja takođe nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova, a na osnovu naloga EULEX-ovog tužilaca iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova koji je pokrenuo istragu slučaja.

SAD su Keljmendija identifikovali kao narkobosa 2012.

XS
SM
MD
LG