Dostupni linkovi

Priština od posete Ashton očekuje brži dogovor sa Srbijom


Catherine Ashton
Catherine Ashton
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Catherine Ashton, nakon briselskog susreta sa državnim vrhom Srbije, u četvrtak se sastaje sa čelnicima Kosova.

Prema saopštenju Kancelarije EU na Kosovu, Ashton će se nešto posle 9 sati ujutro sastati sa predsednicom i premijerom Kosova, a posle 10 i sa liderima političkih partija na Kosovu.

Na pragu posete Ashton, kosovski premijer Hashim Thaçi i jedan deo opozicije, izrazili su optimizam oko rezultata - od uklanjanja srpskih struktura bezbednosti sa severa, do sporazuma o integraciji opština na severu, uključujući i formiranje asocijacije srpskih opština.

Premijer Hashim Thaçi je izjavio da od posete baronese Ashton očekuje da se ubrza postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji će uticati na normalizaciju stanja na severu, gde je inače Beograd paralelnim strukturama onemogućio prostriranje kosovskih vlasti.

Thaçi je dodao i da je obavio telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Filipom Rikerom, a u vezi sa procesom razgovora koji predvodi Brisel.

Hashim Thaci
Hashim Thaci
“Biće to poseta koja će, verujem, učiniti pomake a kako bi se sporazumi postigli ranije. Posebno ćemo se fokusirati na vremenske periode implementacije svih međudržavnih sporazuma i njihove mehanizme. U razgovoru sa gospodinom Rikerom, još jednom smo dobili podršku SAD-a za ceo ovaj proces”, kazao je Thaçi.

Posvećenost zvanične Prištine razgovorima sa Srbijom je u cilju normalizacije stanja na severu, naglasio je premijer Thaçi. On je i u sredu ponovio da će asocijacija srpskih opština funkcionisati u pravnom i ustavnom sistemu Kosova.

“Formiraće se asocijacija opština sa srpskom većinom koja će imati svoj pravilnik o radu. Na dobrovoljnoj osnovi, svaka opština joj se može pridružiti. Ali, bez ikakvog zakonodavnog, izvršnog mandata ili trećeg sloja vlasti”, kazao je Thaçi.

Poslanik iz redova Demokratskog saveza Kosova, Lutfi Haziri, kaže da iako asocijacija nema izvršni karakter, ona ipak utiče na unutrašnje uređenje Kosova. Međutim, potpisivanje eventualnog sporazuma će stvoriti ambijent za ponovno uspostavljanje procesa evropskih integracija i za Srbiju ali i za Kosovo.

Haziri očekuje da će Ashton tokom posete Prištini zatražiti od političara da podrže ratifikaciju eventualnog sporazuma sa Beogradom u Skupštini Kosova.

“Misija njene posete Prištini je da se osigura da će se eventualni sporazum ratifikovati, i da će dobiti podršku poslanika, javnosti i građana Kosova, zato što se ona sastaje samo sa političkim partijama koje su dale podršku ovom procesu, a ne i sa onima koji su se njemu protivili”, kazao je Haziri.

Inače, iz pokreta Samoopredeljenje nisu izrazili interesovanje da se sastanu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost.
XS
SM
MD
LG