Dostupni linkovi

Ešton pozvala na nastavak dijaloga u petak


Mitrovica, 17. april 2013.
Mitrovica, 17. april 2013.
Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je u četvrtak da su delegacije Beograda i Prištine pozvane na nastavak dijaloga između Beograda i Prištine u petak popodne, što su potvrdile u vlasti Kosova.

Iz Vlade Kosova potvrdili su da će se u petak održati još jedna, deseta, runda dijaloga Kosova i Srbije u cilju postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa, na zahtev posrednika, visoke predstavnice EU, Catherine Ashton.

Kosovska delegacija trenutno je u Ljubljani, a član delegacije i savetnik premijera, Bekim Çollaku, potvrdio je za RSE da će u petak otputovati za Brisel kako bi se dijalog sa Srbijom nastavio.

„Vratićemo se i nastavićemo sa novom rundom pregovora. Nova runda dijaloga će se održati sutra (u petak)“, kazao je Çollaku.

“Državna delegacija Kosova, predvođena premijerom Hashimom Thacijem nastaviće svoj angažman u postizanju sporazuma između Kosova i Srbije, u korist mira, regionalne stabilnosti i integracionih procesa za sve države u regionu“, kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

U međuvremenu, zvaničnici u Vladi Kosova nadaju se da će se ovih dana izvršiti pritisak na Beograd kako bi prihvatio sporazum.

Vlora Citaku, ministarka evropskih integracija, izjavila je u četvrtak da je region i dalje talac „tvrdoglave politike kultivisane u Beogradu“.

„Međutim, mi i dalje verujemo da ima još malo prostora i da će naši međunarodni partneri iskoristiti ovaj vremenski period kako bi se izvršio pozitivan pritisak nad Beogradom radi postizanja sporazuma. Opcije su jasne - ili EU ili ništa. Opcija između Kosova i Srbiej ne postoji. Srbija je izgubila Kosovo pre više godina i vreme je da se usmerimo ka budućnosti“, kazala je Citaku.

Iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje smatraju da će se u preostalom periodu učiniti dodatni ustupci koje će kosovski premijer prihvatiti, što je, za njih, jako zabrinjavajuće. Glauk Konjufca iz ovog pokreta izjavio je u četvrtak u Skupštini Kosova da se vremenski rokovi za postizanje dogovora pomeraju i da se dijalog nastavlja samo zbog Srbije.

„Ukoliko je Srbija htela da odluči o konačnom sporazumu bez promena, pregovori bi se završili nakon osme runde. Ali, obzirom da je došlo do devete, a Srbija još uvek ne prihvata sporazum, to znači da se Kosovo sve više približava Srbiji nego što je obrnuto...Sporazumi se menjaju, Srbija traži više, premijer Thaci to prihvata, a to je veoma zabrinjavajuće. Pošto Srbija nije prihvatila ni poslednji nacrt, znači da će se uraditi još više koncesija a koje će Thaci prihvatiti“, navodi Konjufca.

Dva fronta

Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić izrazio je žaljenje što nije došlo do dogovora ali tome se ipak nada tokom narednih dana, obzirom da su, kako je rekao, pregovarači ovog puta bili najbliže dogovoru.

„Ono što mene zabrinjava jesu neodgovorne izjave nekih pojedinaca koje nemaju za interes da do dogovora dođe. Do dogovora će se svakako jednoga dana doći. Samo je pitanje kada će se stvoriti taj politički momenat“, kazao je Miletić.

Čelnici srpskih paralelnih opština sa severa Kosova u četvrtak će odlučiti o koracima koje će poduzeti a koji zavise od ishoda poslednje runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu. Oni su do sada izjavljivali da neće dopustiti sprovođenje sporazma ukoliko on šteti interesima Srba na Kosovu.

Ranđel Nojkić, jedan od predstavnika Srba sa centralnog Kosova, za RSE kaže da su dosadašnje izjave Prištine i Beograda možda samo pokušaji da se stekne što bolja pozicija, ali ukoliko se radi o predizbornoj taktici, to, navodi on, nije dobro. On dodaje i da bi bilo negativno ukoliko bi asocijaciju srpskih opština činile samo one četiri opštine na severu Kosova, kao što je najavljeno.

„Mislim da to nije dobro. To će napraviti dva fronta u institucijama Prištine. Ta dva fronta mogu da budu veoma suprostavljena. Ukoliko ne postoji jedinstvo, onda zapravo postoji velika verovatnoća da Srbi ne ostvare sve ciljeve koji su u interesu ovog naroda“, kazao je on.

Građani Prištine ipak veruju da će se sporazum postići.

„Sporazum će se postići. Svi su se ratovi okončali sporazumima. Mi smo nezavisni, ali zbog pozicije u kojoj se nalazimo, moramo da pregovaramo, a to je slučaj i sa Srbijom“, kaže Idriz Gashi.

"Mislim da se sporazum treba postići, ne verujem da će ovo da potraje još dugo. Srbi ko Srbi, uvek žele da dobiju nešto. Metar – metar; to im je dovoljno jer im je takva životna filozofija. Ovo će se nastaviti sve dok se srpski rukovodioci ne slože oko ovog sporazuma, uključujući crkvu, koja je državni instrument“, kazao je Izet Zhuja.

Engjell Blakaj iz Prištine uveren je da je runda dijaloga u sredu donela konkretne rezultate.

„Dogovor je, po meni, napravljen. Ostavljeno je malo lufta da reaguje javno mnjenje u obema zemljama. Četrnaest tačaka je dogovoreno, ta četrnaesta od 15 mislim da će se preformulacijom prihvatiti, što ne smatram da je najbolje rešenje za Srbe jer se insistira više više na teritoriji, na severu. Tako da Srbi na jugu ostaju u veoma nezgodnoj situaciji, ali ovaj dogovor će po meni do nedelje biti potpisan“, kazao je Blakaj.
XS
SM
MD
LG