Dostupni linkovi

Priština očekuje konačno rešenje za pozivni broj


Kosovo i Srbija u ponedeljak nastavljaju dijalog na tehničkom nivou o telefonskom pozivnom broju za Kosovo.

Prvobitni sporazum o telekomu postignut je u Briselu septembra 2013. godine, ali dve strane o tome pregovaraju i dan danas.

Kosovska strana dugo je optuživala srpsku da blokira Kosovo u dobijanju pozivnog broja, neispunjavanjem svojih obaveza iz sporazuma o telekomu.

Kako je rečeno iz ureda kosovske ministarske za dijalog, Edite Tahiri, sastanak u Briselu bi trebao da okonča sva pitanja u vezi ove teme.

Ona je pre odlaska za Brisel izjavila da je optimista što se tiče ove runde pregovora, te da očekuje da će ona dati konačne rezultate kako bi Kosovo uskoro dobilo svoj pozivni broj - 383.

Ovaj broj bi trebao da zameni srpski pozivni broj za fiksnu telefoniju kojim se Kosovo i dalje služi - 381, a na zahtev treće zemlje, u ovom slučaju Austrije, ispred Međunarodne telekomunikacijske unije.

Na Kosovu inače mobilni operateri koriste strane pozivne brojeve, kao što su pozivni broj Monaka, 377, ili Slovenije, +386. Fiksna telefonija na Kosovu koristi srpski pozivni 381. Sve ovo dosta košta Kosovo.

Austrija je aplicirala za pozivni broj Kosova januara ove godine, s obzirom da Kosovo nije članica unije. U martu je dato obećanje da će Kosovo konačno dobiti pozivni broj ali to se nije desilo.

Za Kosovo, dobijanje pozivnog broja znači priznanje i međunarodni suverenitet u oblasti telekomunikacija.

Sprovođenje sporazuma o tome inače je u zastoju mesecima, dok stručnjaci iz oblasti telekomunikacija smatraju da je ono od izuzetne važnosti za zemlju.

Agron Dida, bivši direktor Pošte i Telekoma Kosova, navodi da je srpska blokada apsurdna.

"Napori Srbije da ometa Kosovo u dobijanju pozivnog broja su apsurdni, primitivni i balkanskog mentaliteta. Smatraju da će oni, ukoliko Kosovo dobije telefonski pozivni broj, nešto izgubiti", kaže on.

Ibrahim Redžepi, direktor Centra za strateška istraživanja, kaže da je bilo teško rešiti ovo pitanje zbog političkih problema koji postoje između Kosova i Srbije.

"Dobijanje pozivnog broja legitimiše međunarodnu prisutnost Kosova na tržištu telekomunikacija, i zato je to političko pitanje koje brine Srbiju. Drugo, Srbija materijalno ne dobija puno od te blokade, zato što Kosovo jako slabo koristi srpski pozivni broj", navodi Redžepi.

Kosovu je pre svega potreban pozivni broj kako bi se zemlja oslobodila finansijskih obaveza koje ima prema Sloveniji i Monaku, dodaje Redžepi.

Upravo je nedostatak pozivnog broja Kosovu izazvao mnoge troškove, od preko 200 miliona eura.

Sporazum o telekomu takođe predviđa i prekid rada svih srpskih operatera mobilne i fiksne telefonije koji godinama ilegalno funkcionišu na Kosovu.

Pozivi između Kosova i Srbije biti međunarodni, ali će između dve zemlje postojati sporazumi o roamingu kako bi cene bile niže i u skladu sa standardima dveju država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG