Dostupni linkovi

Priština: Kosovo i EU ne trebaju biti taoci Beograda


Vlora Citaku
Vlora Citaku
Ministarka za evropske integracije Vlora Citaku je u četvrtak na debati Foruma 2015 na temu „Odnosi Kosova i EU – istorija neostvarenih aspiracija“, kazala da ukoliko Beograd ne pristane na sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom, Kosovo i EU bi trebale imati plan B, odnosno međusobno potpisati jedan takav sporazum.

„Kosovo i EU ne smeju biti taoci Srbije. Ukoliko ne budemo imali sporazum između Kosova, Srbije i EU, onda se treba postići sporazum Kosova i Evropske unije. Budimo otvoreni. Imamo problem severa gde postoje srpske paralelne strukture, naročito mislim na one bezbednosne. Srbija neograničeno šalje novac na Kosovo i to neće prestati ukoliko se sporazum ne postigne. Ali, da li to znači da se Kosovo i EU trebaju povući? Ne, potreban je plan B“, kazala je ona.

U tom smislu, Citaku je naglasila da je potrebna veća ozbiljnost i odlučnost Kosova ali i Evropske unije, jer se radi o njenom kredibilitetu.

"Sporazum koji je ponuđen i koji je rezultat ovog dugačkog pregovaračkog procesa, treba biti sporazum Kosova i EU. I mi zajedno trebamo da sprovedemo ono oko čega smo se dogovorili u Briselu, kao što je to bio slučaj sa Ahtisarijevim planom. Da li bi bilo lakše da se u to uključi i Srbija, apsolutno. Ali, da li to znači da se mi trebamo povući i čekamo na raspoloženje Srbije, da bi prihvati sporazum? Nikako“, kazala je Citaku.

S druge strane, šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar kazao je da se od samog početka znalo da će teška pitanja između Kosova i Srbije doći na dnevni red, ali je ipak naglasio da se ovim procesom može rešiti mnogo toga.

„Proces može doprineti normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a potom i postići normalizacija stanja unutar Kosova, na severu, između Albanaca i Srba unutar Kosova. Siguran sam da će dijalog pomoći i Kosovu na evropskom putu“, kazao je Žbogar na konferenciji o odnosima Kosovo – EU.

Dok je proces dijaloga ocenio jako važnim, on je međutim dodao da se zarad dijaloga neće zapostaviti ostali procesi i uslovi, kao što su slobodni izbori, izvršna kontrola Skupštine i borba protiv korupcije u zemlji.

Konferencija u četvrtak je održana povodom objave analize Augustina Palokaja, kosovskog novinara u Briselu, u kojoj se navodi da je Kosovo, u odnosu na zemlje regiona, zakasnilo u odnosima sa EU, a to je posledica nedostatka ekonomskog razvoja i zakašnjenja u postizanju demokratskih standarda.
XS
SM
MD
LG