Dostupni linkovi

Priština: O sadržaju glasačkih listića ne odlučuje Beograd


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova
Za Vladu Kosova, izjave premijera Srbije Ivice Dačića o uklanjanju državnih simbola sa glasačkih listića su irelevantne. Opozicija, pak, navodi da Beograd već sada pokazuje znake nespremnosti da sprovede Briselski sporazum.

Bekim Çollaku, savetnik premijera Kosova, izjavio je za RSE da odluku o glasačkim listićima donosi Centralna izborna komisija (CIK), te da Dačićeva izjava ne može da utiče na sada već započet proces pripreme lokalnih izbora zakazanih za 3. novembar.

„Vlada Republike Kosova i nezavisni organi, u ovom slučaju CIK, je jedina legitimna institucija koja odlučuje o sadržaju glasačkih listića za lokalne izbore koji će se održati u novembru. Izjave zvaničnika Srbije, u ovom slučaju premijera, su irelevantne i neće imati nikakvog uticaja na naš unutrašnji proces“, kazao je Çollaku.

Dačić je utorak izjavio da se Srbi neće pozvati na izbore ukoliko na glasačkim listićima bude oznaka Republike Kosova. On je dodao da su izbori statusno neutralni i da bi zbog toga došlo do zloupotrebe Briselskog sporazuma.

Srbi na severu Kosova već su se jednom oglasili da su kosovski izbori za njih neprihvatljivi jer nisu u skladu sa Ustavom Srbije.

Upitan da li bi Vlada zarad primene Briselskog sporazuma preporučila CIK-u da ukloni oznake sa glasačkih listića, Çollaku je kazao da je CIK nezavisno telo.

„CIK je nezavisna institucija kojoj Vlada ne može da podnosi preporuke. Ovo telo samostalno donosi odluke“, objasnio je Çollaku.

Lider opozicije iz redova Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa smatra da Beograd odstupa od svojih obaveza iz dijaloga. Uklanjanje oznaka Republike Kosovo sa glasačkih listića za njega je neprihvatljiv zahtev.

„Mi uvek sumnjamo u volju Vlade Srbije da sprovede dogovoreni sporazum, ali, imali smo takvih iskustva gde bi se oni složili, pa potom otežali proces realizacije dogovora“, kazao je Mustafa.

Centralna izborna komisija još nije donela konačnu odluku o tome kako će izgledati glasački lisitići za lokalne izbore 3. novembra. Jedino što je poznato jeste da će oni biti u skladu sa Ustavom i zakonima na snazi.

U međuvremenu, predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je u sredu da su izbori u interesu svih građana, a posebno Srba na severu.

„Pitanje izbora je suštinsko pravo predviđeno ne samo međunarodnim normama i konvencijama, već i Ustavom i zakonima Kosova. Ne treba zapostaviti činjenicu da su izbori po prvi put raspisani na celoj teritoriji Kosova. Svi građani, posebno Srbi u tom delu Republike Kosova, žele normalan i bezbedan život“, kazala je ona, dodajući da normalizacija odnosa Kosova i Srbije nema drugu alternativu.
XS
SM
MD
LG