Dostupni linkovi

Pripreme novog suđenja bivšim šefovima SDB-a


Sud u Hagu, arhivska fotografija
Sud u Hagu, arhivska fotografija

Na haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održana je rasprava povodom novog suđenja ratnim šefovima tajne policije (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Optužba je potvrdila sucima kako će svi dokazi biti objavljeni što prije obrani i da povodom toga neće biti odlaganja novog suđenja. Stanišiću i Simatoviću je potkraj prošle godine poništena prvostupanjska oslobađajuća presuda u vezi odgovornosti za zločine počinjene od specijalnih policijskih formacija u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina (1991-1995).

Trenutno su na privremenoj slobodi u Srbiji. Haški tužitelj Mathias Marcussen je najavio kako će se potruditi uvesti što više dokaza i izjava svjedoka, u pisanom obliku, kako bi se novo suđenje Stanišiću i Simatoviću - i što brže završilo.

Zato je predložio početak suđenja na jesen ove godine.

"Ako razmotrimo negdje početak suđenja na jesen, recimo u listopadu, onda bi to možda mogli napraviti. Onda bi vjerovatno dostavili podneske i popise svjedoka i dokaznih predmeta – prije ljetnog sudskog raspusta", naveo je tužitelj Marcusse.

Obrana želi više vremena

Wayne Jordash
Wayne Jordash

Timovi obrana suk, pak, zatražili što više vremena za pripremu novog suđenja, pola godine nakon što što optužba objavi predraspravni podnesak. Stanišićev branitelj Wayne Jordash zatražio je tako da suđenje počne tek za godinu dana. Branitelj Jordash je naime izrazio sumnju da će optužba uvrstiti u novo suđenje i novi dokazni materijal s drugih haških suđenja, koji pokazuje vezu SDB-a Srbije s ratnim događajima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

"Osim toga sada ćemo imati materijale iz suđenja (Radovana) Karadžića, (Ratka) Mladića i (Gorana) Hadžića ne znamo hoće li optužba proširiti svoje teze i optužbe, prema tome, postoji potencijal da stvari postanu vrlo komplicirane", usprotivio se branitelj Jordash spominjući i zdravstveno stanje njegovog klijenta kao faktor koji bi trebalo uzeti u obzir prilikom što bržeg planiranja suđenja.

Podsjetimo, Stanišić i Simatović su 2013. godine oslobođeni upotrebom upitnog pojma "konkretne usmjerenosti" na činjenje kaznenog djela, odnosno zaključkom sudaca, kako osnivanje i logistička potpora specijalnih formacija - poput Akranovaca, Crvenih beretki, Škorpiona i Martićeve milicije - ne znači i zapovjednu odgovornost za zločine koje su one počinile.

Žalbeni suci su bili suprotnog mišljenja te naredili novo suđenje u kojem se neće primijeniti nepostojeći pojam "konkretne usmjerenosti" prilikom utvrđivanja odgovornosti optuženih - za pomaganje i podržavanje kaznenog djela.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG