Dostupni linkovi

Priprema se najduža svemirska misija svih vremena


Ilustracija
Ilustracija

Dvojica astronauta otići će na najdužu svemirsku misiju svih vremena. Ovaj put osmišljen je kao priprema za moguće buduće ekspedicije na Mjesecu, Marsu i asteroidima, te traje godinu dana.

Ruski astronaut Mikhail Kornienko i astronaut NASA-e Scott Kelly krenut će na svoj put ruskom raketom Soyuz iz Kazahstana u martu.

Ovom projektu priključio se veliki broj međunarodnih svemirskih agencija čiji su se predstavnici sastali u UNESCO-u u Parozi kako bi predvidjeli sve moguće izazove i posljedice ove misije.

Vjeruju da je duži boravak potreban kako bi se istražili efekti prolongiranog boravka u svemiru na ljudsko tijelo u svrhu ne tako dalekih putovanja na Mars.

"Ako ćemo ići na Mars moramo imati bolje informacije o tome kako se ljudsko tijelo ponaša tokom dužeg perioda u svemiru. Svemirska stanica je odličan laboratorij kako bismo to utvrdili", rekao je Kelly.

Postoje brojni problemi koji se moraju prevazići kako bi ljudi putovali na druge planete.

Najveći problem je propadanje mišića zbog nulte gravitacije. Također, očekuje se i propadanje kostiju za 1,5 posto po mjesecu, a konstantna izloženost radijaciji može izazvati katarakte, pa čak i rak.

Dvojac će proći kroz niz eksperimenata kako bi se ovi rizici umanjili.

XS
SM
MD
LG