Dostupni linkovi

logo-print

Pripadnik UN-a: VRS "čistila" kuće bombama i vatrom


Svjedočenje Rodžera Patelskog na suđenju Radovanu Karadžiću, 16. siječanj 2012.

Svjedočenje Rodžera Patelskog na suđenju Radovanu Karadžiću, 16. siječanj 2012.

Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem još jednog bivšeg pripadnika Nizozemskog bataljona UN-a Rodžera (Roger) Patelskog.

Nakon što je u njegovom glavnom iskazu opisan napad na Srebrenicu, ulazak srpskih snaga 12. srpnja 1995. godine u bazu UN-a u Potočarima te strah prognanih Bošnjaka koji su utrpavani u autobuse, optuženi Karadžić je pokušao dovesti u pitanje vjerodostojnost svjedoka, pogotovo oko opisa ubijanja mještana bošnjačkih sela koji su ostali u kućama.

Nizozemski vojnik UN-a Patelski je držan kao talac na promatračkom mjestu Papa (11. srpnja 1995.), nedaleko baze u Potočarima, kada je s tornja mogao vidjeti takozvano – čišćenje bošnjačkih kuća od strane vojnika Vojske Republike Srpske.
Insert iz snimka sa Ratkom Mladićem u Potočarima

Insert iz snimka sa Ratkom Mladićem u Potočarima


„Ono što sam ja vidio bilo je – srpska vojska koja je jednostavno marširala naprijed, zajedno sa svojim psima. I ulazili su u kuće. Vidio sam vatru, čuo sam da se bacaju bombe, čuo sam vrisku ljudi. I kada bi to završili vojska bi zapalila te kuće. Za njih je bio znak da su završili kada su kuće gorjele i nastavili bi sa svojim maršom“ , prisjetio se Patelski riječima sudske prevoditeljice.

Optuženi Karadžić pokušao je pobiti iskaz bivšeg promatrača UN-a, tvrdeći da nije mogao vidjeti ubojstva budući da su Bošnjaci napustili već svoje kuće i krenuli prema bazi u Potočarima.

„I u sljedećoj kući bi čekali mirno da Srbi uđu i da ih pobiju. Jel' tako? Pa onda treća, četvrta pa peta (kuća). Narod sjedi u kući i sluša okolo pucnjavu i jauke. A koje ste navodno i Vi čuli. I Vi to gledate, jel' to hoćete da kažete?“, upitao je ironično Karadžić što je izazvalo prigovor tužiteljstva na formu pitanja.

Različito od svjedoka, optuženi Karadžić koji se od optužbi za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini brani sam, ponudio je drugačije objašnjenje – što je zapravo vidio Patelski s tornja nekoliko desetaka metara od spomenutih kuća.

„Je li Vi znate g. Patelski da je muslimanska vlast poslala svoje službenike u svako selo i naredila da civili idu u Potočare, a vojno sposobno stanovništvo da se javi u svoju brigadu, da se postroje i probijaju prema Tuzli? I da Srbi nigdje nisu naišli na otpor civila ili na civile. Ponegdje su naišli na pojedinačni, usamljeni otpor. Na skriveno oružje u stogovima sijena i da su te stogove sijena palili u namjeri da neutraliziraju to oružje“, objasnio je svoje viđenje događaja Karadžić.

(Svjedok o „čišćenju“ sela bombama i vatrom)


Nakon Patelskog na klupu za svjedoke je sjeo umirovljeni potpukovnik Robert Franken, zamjenik zapovjednika Nizozemskog bataljona u vrijeme pada srebreničke enklave, čiji je iskaz vezan uz nestajanje autobusa s bošnjačkim muškarcima.

(Sažetak iskaza potpukovnika Frankena)
O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG