Dostupni linkovi

Kazne migrantima za ilegalni prelazak granice


Migranti
Migranti

Prekršajni Sud u Prijepolju odredio je kazne za 20 migranata, 19 iz Avganistana i jedno lice iz Pakistana, koji su pokušali ilegalno da pređu granicu Srbije prema Crnoj Gori. Među izbeglicama je bilo i deset maloletnih lica.

Izbeglice iz Srbije pokušale se vozom u petak, u ranim jutarnjim časovima, da se prebace do Crne Gore. Kada je crnogorska policija ušla u voz radi redovne kontrole pasoša i ličnih karata, u Vrbnici su izašli iz voza.

"Grupa od 20 izbeglica je uhvaćena na teritoriji Crne Gore i vraćena u Srbiji s obzirom na protokol između Srbije i Crne Gore. Prema njihovim izjavama, hteli su da idu u Švedsku a kojim putem – nisu se izjasnili", pojašnjava Spomenka Divac, predsednica Prekršajnog suda u Prijepolju.

Brigu o deset maloletnih lica koja su ilegalno pokušala da pređu granicu, preuzeo je prijepoljski Centar za socijalni rad.

"Stručni tim Centra za socijalni rad odlučiće u najboljem interesu maloletnih lica, uradiće se privremeno starateljstvo za sva maloletna lica i postaviće se privremeni staratelj. Kontaktiraće se Komesarijat za izbeglice Republike Srbije i oni će biti sprovedeni u neki od prihvatnih centara, ili u Tutin ili Krnjaču, o tome ćemo se dogovoriti sa Komesarijatom za izbeglice", navodi socijalna radnica Rada Divac.

Za šest od deset punoletnih lica određena je novčana kazna koju su platili, međutim, otkazan im je boravak. Oni će u roku od 24 sata morati da napuste teritoriju Srbije. Izrečena im je i mera zabrane ulaska u Srbiju narednih godinu dana.

Za četiri lica preinačena je novčana kazna u kaznu zatvora. U okružnom zatvoru u Užicu biće pet dana, nakon čega će i njima biti izrečena mera zabrane ulaska u Srbiju godinu dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG