Dostupni linkovi

Istraga epidemije trihineloze u Čajetini


Prijemno odeljenje u Užicu
Prijemno odeljenje u Užicu

Užički zavod za javno zdravlje prijavio je epidemiju trihinele na teritoriji opštine Čajetina. Prijava epidemije Institutu za javno zdravlje „Batut“ znači sporvođenje protivepidemisjkih mera koje se u užičkom Zavodu i Opštoj bolnici primenjuju već četiri dana od kada su hospitalizovani prvi pacijenti na Infektivnom odeljenju. Trenutno na ovom odeljenju ima 11 pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi trihinelom, među njima je i troje dece. Iako članovi lovačkog udruženja Čajetina koji su odsterili divlje svinje na Zlatiboru, tvrde da su sve uradili po propisu i da su dobili potvrdu da svinje nisu zaražene trihinelom, trihineloza se pojavila najpre kod pet pacijenata, a zatim su brojni građani Čajetine pregledani klinički i urađene laboratorijske analize. Nakon prvih simptoma trihineloze, meso je ponovo odneto u drugu veterinarsku stanicu i utvrđeno je da ima trihinelu.

Kako se sve to dogodilo? Najpre meso ispravno, pa onda nije. Prvo je meso pregledao veterinar Dušan Knežević, koji se godinama bavi ovim poslom:

Dušan Knežević
Dušan Knežević

„Dana 30. novembra u moju veterinarsku stanicu doneti su uzorci mesa dve divlje svinje. Istog dana su pregledani i javljeno je da je meso ispravno.Tek 23. januara dolazi Veterinarska inspekcija i kažu da je to meso zaraženo i da je nađen pozitivan rezultat u nekoj drugoj veterinarskoj stanici. Taj pozitivan rezultat je nađen analizom kobasice urađene od tog mesa divlje svinje, a koje je bilo kod mene na pregledu. To je nonsens. Tačno znam da je sve urađeno kako valja, i u tom mesu koje je doneto najpre kod mene, nije bilo trihinele. E, sad odakle ta trihinela koja se pojavila u kobasicama, samo mogu da pretpostaljam da je meso u kobasicama pomešano sa nekim drugim mesom koje uopšte nije bilo pregledano, meso od nekih drugih divljih svinja.“

Knežević dodaje da su ovih dana u njegovu veterinarsku stanicu dolazile sve moguće inspekcije, i da je čak dobio pohvale za rad, posebno u ovom periodu kada se donose brojni izorci na trihino-pregled. I regionalna i republilčka inspekcija bile su zadovoljne radom, i zaključak je da nikakvih propusta nije bilo kada su u pitanje dve divlje svinje odstreljene od strane čajetinskih lovaca. Knežević koji je godine rada proveo na terenu, kaže, najverovatnije ispravno meso u kobasicama je pomešano sa zaraženim mesom, i dodaje:

„Sve je moguće, i dogodilo se da se nepregledano meso pomeša sa pregledanim i dobije se papir da je tu sve ispravno, a ustvari neko je podmetnuo i pomešao meso od svinje koje nije pregledano. Niko ne traga za tim ko je još mogao da to meso koje nije pregledano pomeša sa pregledanim mesom. Još nešto je ovde čudno: nemoguće da od samo dve odsterljene divlje svinje ima toliko mesa da jede 500 ljudi. Ta količina mesa ne može da se napravi od dve svinje pa taman i da su one ukupno 200 kilograma, a ne neka prosečna težina divlje svinje od 60- 70 kilograma."

Zoran Ivanović načelnik Republičke veterinarske inspekcije za RTS kaže da će istražni organi odgovoriti na nekoliko neduomica u vezi epidemije trihinele u Čajetini, i dodaje kako 500 ljudi nije moglo da se zarazi od suhomesnatih proizvoda dve divlje svinje koje su usterlili čajetinski lovci:

„Šta se odstreli to se mora prijaviti i pregledati na lovištu. Kada se izvrši pregled odstreljene divljači, u ovom slučaju divlje svinje, onda se vrši identifikacija tog trupla, i naravno veterinar stavlja veterinarsku oznaku žiga koja garantuje bezbednost mesa. U ovom slučaju niti su lovci prijavili odstrel veterinaru kako bi se izvršio pregled na licu mesta, u lovištu, već jednostavno samo uzeli i to je po imenu i prezimenu, odneo čovek u veterinarsku stanicu dva uzorka mesa i rekao, to je od dve ulovljene svinje.Tu gubimo lanac sledljivosti u bezbednosti hrane na koji mi stalno potenciramo.“

Veterinarska inspekcija i policija zajedno rade na terenu i uskoro bi terbalo da se sazna ko je odgovoran za distrubuciju zaraženog mesa, od koga se razbolelo 11 ljudi, a prognoze su da će ih biti još, jer je period inkubacije od 5 do 45 dana. Do sada kroz užičku bolnicu i čajetinski dom zdravlja prošlo je preko 300 građana koji su bili u strahu od trihineloze.

XS
SM
MD
LG