Dostupni linkovi

Priča jednog Kosovara: Na putu za Siriju


Pišu: Arton Konushevci, Ariana Kasapolli Selani (priredila Amra Zejneli)

Ljeutrim Daljipi (Leutrim Dalipi), dvadesetpetogodišnjak po profesiji moler, septembra 2014. krenuo je sa drugom za Siriju.

Za sobom je ostavio dvoje dece u Gnjilanu, gde im se nalazi porodična kuća.

Odluku da krene na put za "svetu zemlju" doneo je bez konsultacija sa porodicom. Sve što mu je bilo potrebno bila je avionska karta iz Prištine za Istanbul.

"Obojica smo odučili i krenuli na put za džihad. Preko interneta smo videli šta se dešava, ali i na osnovu pojedinaca i nekih razgovora o tome koja se grupa pridržava šerijata...krenuli smo na taj put", kaže Ljeutrim.

Ljeutrim Daljipi u razgovoru sa novinarom RSE
Ljeutrim Daljipi u razgovoru sa novinarom RSE

"Imali smo informaciju da se tamo živi pod šerijatom, ali smo znali da ima i drugih grupa. Nakon što smo odlučili i zahvaljujući pomoći pojedinih drugova, krenuli smo. Kupili smo kartu i krenuli smo za Istanbul, a odatle za Gaziantep", ispričao je Daljipi, tokom posete RSE-a njegovoj kući u Gnjilanu.

Kada su bili na granici Turske i Sirije, kako kaže, njegova porodica se sukobila sa porodicom njegovog druga koji je bio sa njim. Bilo je nesporazuma oko toga ko je koga naterao da krene na taj put.

"Bilo je pritiska od naših porodica jer su bile u problemima. To nas je nateralo da se vratimo, kako ne bi došlo do prolivanja krvi", kažao je Daljipi, dodajući pritom da je njegov plan bio da povuče celu porodicu u Siriju.

Polazeći od svoje privrženosti islamskoj religiji, učešće u ratu u Siriji smatra pravednim.

"Pročitao sam Kur'an, pročitao sam još mnogo drugih verskih knjiga, i sam sam vršio upoređenja. Shvatio sam da se tamo vodi jedan pravedan rat, i zato smo krenuli tamo. Nismo imali tačne informacije o tome šta se tamo dešava", kaže Daljipi.

Od 2012., oko 300 Albanaca sa Kosova priključilo se organizacijama koje su međunarodno priznate kao terorističke, u Siriji i Iraku.

Među njima su i sinovi Ise Haćifia, njih troje. Haćifi međutim nije pristao da govori o tome, nazivajući novinare prevarantima.

"Ne želim da razgovaram sa vama, i vi ste svi isti", kazao je on.

Njegov sin, Ridvan Haćifi iz Gnjilana, ratuje na strani militantne Islamske države Iraka i Levanta, i poznat je po jednom propagandnom videu te organizacije na albanskom jeziku.

Policija Kosova potvrdila je za RSE da su tri člana porodice Haćifi otišli za Siriju.

Područje u kome živi porodica Haćifi
Područje u kome živi porodica Haćifi

"Troje muškaraca iz ove porodice otišlo je tamo, kao posledica indoktrinacije ili pristupa radikalizaciji", kazao je Šaban Ažizi, zamenik regionalnog direktora u Policiji Kosova u Gnjilanu.

Inače, Specijalno tužilaštvo Kosova je „tokom 2014. – 2015. primilo je 57 slučajeva koji uključuju 226 osoba, a u vezi krivičnih dela za terorizam“.

„Od toga, 16 slučajeva sa 29 osoba je u preliminarnoj fazi. Takođe, tokom 2014.-2015. vodile su se istrage protiv 190 osoba i podignute su optužnice protiv njih 62“, kažu u Specijalnom tužilaštvu.

Kosovske institucije usvojile su zakon kojim se sankcioniše učešće građana Kosova u strane ratove. Pored toga, takođe postoji i Nacionalna strategija za sprečavanje ekstremizma i nasilnog radikalizma koji vode ka terorizmu“.

XS
SM
MD
LG