Dostupni linkovi

Priča jedne poduzetnice: Pelene su ozbiljan posao


Arijana Hadžić na radnom mjestu
Arijana Hadžić na radnom mjestu

Višekratne pamučne pelene za bebe su hit u zemljama Evropske unije, gdje se sve više bilježi trend vraćanja prirodnim materijalima. Da tako bude i u BiH, potrudila se jedna Bišćanka, koja je svoju nezaposlenost pretvorila u izuzetno zanimljiv eko projekat za zdravlje najmlađih.

Kao i hiljade drugih, Arijana Hadžić iz Bihaća godinama je bila u potrazi za poslom. Bezuspješno. No, nije posustala i izgubila nadu već je odlučila uzeti stvar u svoje ruke.

Ljubav prema šivenju i dizajnu, te sati provedeni uz šivaću mašinu u skrajanju najljepših komada odjeće za prijatelje i porodicu, opredijelili su ovu Bišćanku da spoji ugodno s korisnim, odnosno da svoj hobi pretvori u biznis.

Pelene koje Arijana šije
Pelene koje Arijana šije

Rezultat tog spoja je obrtnička radnja "Molly" iz koje svakodnevno nastaju prelijepo dizajnirane višekratne pamučne eko pelene za bebe.

„Dugi niz godina nešto uvijek šijem i radim, a ovo je novi trend u svijetu – vraćanje na prirodno, izbjegavanje štetnih tvari kojima su naša djeca izložena, a pamuk je prirodan materijal, dobar za našu djecu i njihovu kožu", priča Arijana.

Sve što proizvede u svom salonu djelo je njenih ruku. Višekratne pamučne pelene koje su hit u zemljama Evropske unije, gdje se sve više vraća prirodnim materijalima, kod nas su još uvijek nepoznanica. No, Arijana je mišljenja da one imaju mjesta i na bh. tržištu.

„Za sada je sve to u 'debelim povojima' jer je ova ideja u našim krugovima relativno nepoznata. Tek idemo na neko upoznavanje tržišta sa tom idejom. Za sada sve ima finu tendenciju uspona, laganog, ali dosta obećavajućeg. Što se tiče nabavke materijala, za sada je jako teško, kao što je sve u našoj državi. Slaba je zastupljenost prirodnih materijala i sredstava od kojih se prave te pelene. Snalazimo se na razne načine, dobavljamo izvana, naručujemo preko interneta. Uglavnom – ide", kaže ova poduzetnica.

"Trenutno sam sama. Kako se bude sve razvijalo, a posao ima takvu mogućnost, može da se širi i da bude još radnih mjesta. Proizvodnja zasad ide sporije jer su mašine na kojima se radi dosta jednostavne. Automatizacijom bi se moglo brže i više, ali sada mi treba dva do tri sata za proizvodnju jedne pelene, zato što je kompleksna, ima svoje upijne i zaštitne dijelove, nitne kojima se kopča. Pelena je univerzalne veličine, za bebe od samog rođenja do kraja pelenaštva, podesiva je, od bebe do pet kilograma do dvadeset kilograma", objašnjava Arijana.

Majke koje su se odvažile da probaju ove, za naše podneblje, novotarije kažu da su veoma zadovoljne. Irma Selimović nam je rekla da joj je žao što nije koristila ovaj proizvod u odgajanju dvog devetogodišnjeg sina.

"Tada nisam koristila ove pelene, nažalost, nije ih bilo, ali imam i djevojčicu od osamnaest mjeseci. Koristim ove pelene i stvarno sam prezadovoljna i preporučila bih ih svim majkama kojima je stalo do pravilne njege kože svoje djece.“ – kaže Irma.

Alvisu Malkoč je, kako kaže, pak privukao njihov izgled.

"Imam malu bebu. Prolazeći pored radnje, privukao me interesantan izlog, pa sam zavirila. Iznenadila sam se kad sam vidjela ove pelene i odlučila se kupiti, jer kao svaka majka, svojoj bebi želim sve najbolje, a to ove pelene zaista jesu. Od čistog su pamuka., rekla nam je Alvisa.

Arijana je kroz projekat Gradske uprave u Bihaću 'Pokreni svoj posao' dobila poticajna sredstva koja namjerava utrošiti ne samo na nabavku potrebnih mašina već i na marketing, kako bi mladim majkama ukazala na značaj korištenja prirodnih eko pelena.

„Za sada to ide od 'usta do usta', preko društvenih mreža. Mame me kontaktiraju, raspituju se, šta, kako, pa razmišljaju, pa se odluče za jednu, dvije, pa probaju. Neki i odustanu, jer se pelene moraju prati, ali mi polako idemo naprijed. Računamo da bismo s ovim sredstvima mogli uraditi malo više na marketingu, da se pojavimo možda na nekim sajmovima, da idemo na neke reklame. Uglavnom, projekat ima svoju budućnost", zaključuje Arijana.

XS
SM
MD
LG