Dostupni linkovi

Priča iz Užica: Šnajderi po meri


Odela se šiju po meri, ali i šnajderi se stvaraju po meri. Baš tako je pokazala dvomesečna zajednička aktivnost užičke tehničke škole „Radoje Ljubičić“ i ariljske tekstilne kompanije “ Jasmil“. „Jasmil je donirao 10 šivaćih mašina i 150 metara tekstila, a škola obučavala šivenju 11 učenica ometenih u razvoju. Po završenoj obuci pod imenom „Šnajderi po meri“ učenice su u kompaniji dobile sertifikate, a imale su priliku da vide jednu modernu tekstilnu indistriju i svi su bili zadovoljni.

Mnogima će ovaj kurs izmeniti život jer će se zaposliti zahvaljujući dobijenom znanju kaže, Žanka Stanojević, nastavnica stručnih predmeta u tekstilstvu:

Učenice iz Užica u „Jasmilu“ sa dobijenim sertifikatima o šnajderskom poslu, i u obilasku konfekcije „Jasmil“, foto: Novka Ilić
Učenice iz Užica u „Jasmilu“ sa dobijenim sertifikatima o šnajderskom poslu, i u obilasku konfekcije „Jasmil“, foto: Novka Ilić

„Konkretno, šili su posteljine, a naši nastavnici iz škole radili su obuku sa decom. Imali smo decu koja su sa slušnim oštećenjem i decu koja su lako mentalno ometena. Mi smo za vreme obuke sašili sto posetljina donirali smo ih ušeničkom domu u Užicu gde su smešteni učenici koju imaju slušna oštećenja. Deca su jako bila zadovoljna ovom obukom koja je imala neki drugi program od onoga što oni uče svaki dan. To je van njihove redovne nastave. Šivaće mašine ostaće u školi, tako ćemo sada mi sami moći da organizujemo slične kurseve“, kaže nastavnica Žanka Stanojević.

Nevena Popadić je učenica trećeg razreda konfekcijskog smera. Dopao joj se kurs „šnajderi po meri“:

„Ja bih volela da još imamo ovu obuku. Naučila sam da šijem, da krojim. Nastaviću da radim sve što sam naučila, meni se jako sviđa. Dobro je biti krojačica“, kaže.

Slično govori i njena drugarica iz razreda Verica Radojčić:

„Ja sam najviše bila na 'iberdeku' - to je specijalna mašina. Na njoj sam šila krevetski čaršav. Naučila sam da šijem i neke odevne predmete, i značiće mi mnogo zbog posla. Videću, čim završim školu, tražiću neki posao vezan za šivenje i krojenje, sve što je slično tome“, navodi.

U fabrici "Jasmil", foto: Novka Ilić
U fabrici "Jasmil", foto: Novka Ilić

Milka, Bojana i Marina su drugi razred tekstilnog smera. Sve tri žele da se i ubuduće bave ovim poslom, a Milka nam ovako priča:

„Najpre sam naučila da šijem posteljinu, a zatim i pantalone, majice, košulje, suknje. Mnogo lep posao, zanimljivo je šiti različite modele haljina. Ja želim da postanem dobra šnajderka.“

„Sašila sam sebi košulju i pantalone, super ide, ja sam ovde u 'Jasmilu' videla kako to lepo izgleda kada sediš za velikom mašinom i šiješ, ma biću ja super radnica“, kaže Bojana.

„Učila sam na mašini koja je brza, šila sam navlake, ništa nije bilo teško, najviše volim da šijem haljine, hoću time da se bavim", rekla nam je Marina, učenica drugog radzreda Tehničke škole u Užicu, teksitčni smer.

Kompanija 'Jasmil' u Arilju postiji 22 godine, poznata je po izradi kvalitetnog pamučnog rublja, a maloprodajne objekete ima na prostoru cele bivše Jugoslavije.

U Rusiji ima 16, u Češkoj dva, Austriji i Dominikanskoj Republici takođe po dva maloprodajna objekta. Zaposleno je preko 400 radnika, a poznata je u Srbiji po brojnim humanitarnim akcijama.

XS
SM
MD
LG