Dostupni linkovi

Približavanje Srbije Americi


Šta premijer Aleksandar Vučić, koji počinje zvaničnu posetu SAD, nosi u svom koferu a šta će vratiti kad završi posetu u četvrtak? Uoči posete Hjuman Rajts Voč je objavio pismo adresirano na potpredsednika Džozefa Bajdena u kome se traži da on insistira na poštivanju ljudskih prava koja se krše u Srbiji. Navodi se zaštita najodgovornijih za ratne zločine, maltertiranje migranata, kršenje prava Roma, kao i sužavanje medijskih sloboda. Kakav efekat može imati to pismo, u svetlu opšte ocene da važne svetske adrese zanimaju strateške stvari i ako im one odgovaraju, da se na kršenje demokratskih načela gleda kroz prste?

Boško Jakšić, spoljnopolitički komenator, kaže da ne zna koliko je ovakav način komunikacije i obraćanja tako visokim američkim ličnostima praksa ali da je premijer Vučić spremio odgovore: “Njegovi argumenti su da je obnovio dijalog sa nevladinim sektorom. da je prekinut pritisak na ombudsmana....”

Takođe je pripremljen odgovor i za slučaj Bitići (ubistvo 1999. godine trojice ameirčkih državljana albanskog porekla), najavom formiranja nezavisne komisije, kao i izjavom ministra policije da postoje novi dokazi. Ali, o tome je RSE ovih dana dosta pisala. Boško Jakšić komentariše najave navodnog političkog zaokreta Srbiije koji počinje ovom posetom.

“Nesumnjivo je da se radi o određenoj vrsti približavanja i stavovima EU i, naravno, američkim stavovima koji stoje iza toga. Rekao bih da su razlozi za to približavanje, pre svega, očekivanje da Amerika snažnije podrži evropske integracije Srbije. A argument za to je zaokret Srbije u vezi sa energetskom politikom, dopuštanje da se ukine ruski monopol i da se Srbija okrene drugim izvorima energije, uključujući i one koji bi došli uz američku pomoć, uz američke investicije. Drugi jak argument za brži evropski put Srbije koji bi podržala Amerika je približavanje Srbije Nato-u sklapanjem Individualnog akcionog plana partnerstva, što je drugi poklon koji Vučić nosi u svom prtljagu za Ameriku. Zajednički su interesi i pitanje bezbednosti u vezi sa pretnjom terorizmom Islamske države. Važno je i šta Amerikanci misle o ulozi Srbije kao predsedavajuće OEBS-a. I šta očekuju od predsedavanja koje traje do kraja godine.”

Na pitanje da li će Srbija obećati veće distanciranje od Rusije, Jakšić odgovara:

“Ovi potezi oko gasa i Nato-a o kojima se inače javno mnogo ne govori u Srbiji, jesu zaokreti i veće približavanje Americi . I to će, nesumnjivo, biti tema koju će Vučić kasnije morati da objašnjava kada bude otputovao u Moskvu i našao se sa Lavrovom.”

Neposredno po dolasku u Vašington, Vučić je za RTS izjavio da je ova poseta veoma važna i da je srećan što ima ''pun raspored''. Prvog dana, kako je najavljeno, premijer Srbije se sastaje sa predstavnicima velikih IT kompanija, Dženeral elektrik, Majkrosoft i NCR.

''Američki investitori ne razmišljaju o nastavku svojih ulaganja u jednu zemlju, ili dolasku, ukoliko tamo ne postoji politička stabilnost i ukoliko to ne odobrava i politika SAD”, rekao je Vučić. “SAD su najmoćnija ekonomija sveta, verovatno i najmoćnija politička sila sveta i ako jedna mala zemlja kao što je naša može da dobije, ne malo - pažnju Vašingtona, onda mislim da to dobro govori o našoj zemlji, da to dobro govori o budućnosti koja predstoji za Srbiju, za građane Srbije”, poručio je premijer Vučić iz Vašingtona.

Premijera Vlade Srbije, posle posete Americi, čekaju još dva važna diplomatska susreta. Poseta Moskvi i poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu.

XS
SM
MD
LG