Dostupni linkovi

Presude Karadžiću i Šešelju u prvom kvartalu iduće godine


Carmel Agius
Carmel Agius

U obraćanju povodom prvog dana preuzimanja ureda, novi predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), malteški sudac Carmel Agius, najavio je kako očekuje prvostupanjske presude u slučaju ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja – u prvom kvartalu 2016.godine.

Agius je nagovijestio kako tijekom 2016.godine očekuje i razrješenje sudbine suđenja ratnog premijera tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića, koji je zbog tumora mozga privremeno pušten iz haškog pritvora u Srbiju.

Nakon toga „napori će se fokusirati na zatvaranje Tribunala i završetak suđenja“ zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i dovršetak žalbenog procesa u slučaju Prlić i drugi (ratni čelnici tzv.Herceg-Bosne), „najvećeg i najkompliciranijeg žalbenog postupka kojeg je Tribunal imao“.

Prema riječima Agiusa Haški sud će prema obvezi završiti rad do kraja 2017.godine.

Novi predsjednik međunarodnog suda imao je i riječi hvale za svog prethodnika – suca Theodora Merona, iako je u zadnjem dijelu svog upravljanja sudom imao niz propusta, poput formiranja pojma – konkretne usmjerenosti na činjenje kaznenog djela – na temelju kojeg su oslobođeni ratni načelnik Glavnog štaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić (pravomoćno), kao i šefovi srbijanske tajne policije Jovica Stanišić i Franko Simatović (prvostupanjski).

Spomenuti pojam mnogi su haški suci (u svojim presudama) nazvali – izmišljotinom u međunarodnom pravu te odbijali žalbe na tom osnovu.

Zbog cijelog skandala dogodio se i prvi istup zviždača na Haškom sudu - suca Frederika Harhoffa, a Agius se, u svojstvu potpredsjednika suda (kao Meronom zamjenik) - morao tada (2014.godine) pozabaviti njegovom diskvalifikacijom, koju je zatražio Šešelj – na temelju navodne pristranosti.

Žalbeno vijeće koje je imenovao Agius diskvalificiralo je Harhoffa neposredno prije izricanja prvostupanjske presude Šešelju te imenovalo novog suca u tročlano vijeće – zbog čega se dug proces dodatno produžio, a optuženik je zbog bolesti privremeno pušten nakon 11 godina iz haškog pritvora – neosuđen.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG