Dostupni linkovi

Presuda Haga: Grčka prekršila sporazum sa Makedonijom


Suđenje po tužbi Makedonije, mart 2011.
Suđenje po tužbi Makedonije, mart 2011.
Međunarodni sud pravde u Hagu objavio je u ponedeljak presudu o tužbi koju je Makedonija 2008. godine podnela protiv Grčke kako bi dokazala da je južni sused prekršio Privremeni sporazum iz 1995. godine, time što je blokirao prijem Makedonije u NATO na samitu u Bukureštu pre 3 godine.

Predsednik suda Hisashi Ovada, čitajući presudu, rekao je da je sud utvrdio da je nadležan da postupa u ovom slučaju.

"Sa 15:1 u glasovima, utvrđuje se da protivljenje Grčke Republike prijemu Bivše jugoslovenske republike Makedonije u NATO, predstavlja kršenje
Gjorge Ivanov
Gjorge Ivanov
obaveza sadržanih u članu 11, stav 1, Privremenog sporazuma iz 1995. godine", piše u presudi.

Ovada je još rekao da je sud odbacio sve druge podneske koje je podnela Makedonija.

Prema obrazloženju presude, koje je trajalo oko jedan sat, sud je odbacio najveći deo argumenata tužene strane, odnosno Grčke, među kojima i to da je kršenje sporazuma bio odgovor na prethodno kršenje od strane Makedonije.

Makedonija je jedino prekršila sporazum 2004. godine kada je upotrebila simbole suprotne strane, ali prema sudu, to nije bio dovoljan argument da se blokira učlanjene zemlje u međunarodne organizacije.

Ivanov: Pružamo ruku prijateljstva Grčkoj

Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov je izjavio da će država i dalje poštovati Privremeni sporazum i okvir u kojem se vode razgovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, kao i da će Makedonija učestvovati u procesu kako bi se pronašlo uzajamno prihvatljivo rešenje.

"U ovom trenutku ne želimo gledati kroz kategorije pobednici i poraženi. Treba da radimo zajedno sa Grčkom na našoj zajedničkoj budućnosti i budućnosti našeg regiona. Mi ponovo pružamo ruku prijateljstva i dobrosusedstva Republici Grčkoj", naglasio je Ivanov.

Potpredsednica stranke Ana Pavlovska Daneva: SDSM pozdravlja pravičnu i principijelnu odluku Međunarodnog suda pravde, ali istovremeno poziva makedonsku vladu da iskoristi ovu odluku kao argument za ostvarenje naših strateških interesa i ciljeva.
Ivanov je izjavio i da od Grčke traži da se jednako odgovorno ponaša prema Privremenom sporazumu i da poštuje presudu Međunarodnog suda pravde.

Vladajuće i opozicione partije su pozdravile presudu, ali potpredsednica opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Ana Pavlovska Daneva ima i poruku za vladu.

"SDSM pozdravlja pravičnu i principijelnu odluku Međunarodnog suda pravde, ali istovremeno poziva makedonsku vladu da iskoristi ovu odluku kao argument za ostvarenje naših strateških interesa i ciljeva, a ne za jeftini populizam, samosažaljenje, pogubne politike koje će nas udaljiti od svih", kazala je ona.

Evropska komisija poziva obe strane u sporu da se ponovo angažuju u razgovorima pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. To je u interesu obe zemlje, kao i šireg regiona, uključujući i Evropsku uniju, kažu u Briselu.
XS
SM
MD
LG