Dostupni linkovi

Presuda Sanaderu – sudski epilog vladavine HDZ-a


Ivo Sanader u sudnici, ilustrativna fotografija
Ivo Sanader u sudnici, ilustrativna fotografija
Pravomoćna presuda Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo i primanje mita od predsjednika mađarske naftne kompanije MOL snažno je odjeknula u Hrvatskoj, i to na dvije razine. Po općoj ocjeni, presuda ojačava hrvatske pozicije u pregovorima s Mađarima oko odnosa snaga u INI, koja je zajedničko vlasništvo, na unutarnjepolitičkoj razini podsjeća na političku odgovornost ne samo Sanadera, nego i njegovih suradnika i HDZ-a kao stranke. MOL povodom ove presude dovodi u pitanje nezavisnost hrvatskog pravosuđa.

Reakcije na pravomoćnu osuđujuću presudu Ivi Sanaderu za korupciju i ratno profiterstvo ne prestaju. Vladajući na svaki način nastoje podsjetiti da je iza Sanaderovih poteza stajala kompletna tadašnja HDZ-ova vlada, a da ti ljudi i danas čine vrh HDZ-a, stranke koja je po anketama sve jača.

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović kaže da se pregovaračka platforma Vlade u pregovorima s MOLOM oko INE ne mijenja, a o političkoj dimenziji ove pravomoćne presude kaže:

„Ova presuda po meni prvenstveno u političkom smislu pokazuje da je iza toga stajala jedna cijela politička garnitura, koja je i dalje aktivna – to je HDZ! Time ne optužujem nikoga drugoga za kriminal ili za kazneno djelo, ali nitko ne može reći da nije znao što se događalo, da u tome nije aktivno sudjelovao ili sudjelovala, i da za to nije glasao. Je!“

I u Saboru je zatražena stanka kako bi se podsjetilo na presudu Sanaderu, pogotovo na onaj dio presude kojom je potvrđeno da je on za mito od 10 milijuna eura prepustio mađarskoj naftnoj kompaniji MOL upravljačka prava u INI, iako im ni po prethodnom ugovoru ni po broju dionica nije pripadalo.

„Ovo je na žalost i sudski epilog vladavine HDZ-a, koji je, busajući se u svoju državotvornost i stavljajući ruku na srce, drugom rukom duboko posegao u džepove svih građana Republike Hrvatske", poručila je Nada Turina Đurić u ime narodnjaka – manje stranke vladajuće koalicije.

„Presuđen je samo jedan čovjek, ali on to nije činio sam. Odluke je donosila HDZ-ova Vlada jednoglasno. Nikoga nije bilo u toj Vladi da upozori premijera iz redova HDZ-a i da mu kaže - stanite, ne ide tako. To je svjedočanstvo jednog vremena kada se arčilo Hrvatsku. To je svjedočanstvo jedne pogubne političke aktivnosti kakva se Hrvatskoj više ne smije dogoditi“, ustvrdio je u ime kluba vladajućih socijaldemokrata Nenad Stazić.

A nakon što mu je ministar financija u Sanaderovoj vladi Ivan Šuker opetovano doviknuo da laže, Stazić je zaključio:

„I vi ste tada digli ruku za sve te odluke. Prema tome, ovo jest veleizdaja, nažalost ne samo jednog čovjeka. To je ono na građani Hrvatske moraju biti upozoreni. O tome neka vode računa kada drugi put budu odlučivali koga hoće na vlasti, kakve ljude!“

Vjetar u leđa Vladi Hrvatske

A da je Sanaderovo ponašanje veleizdajničko, upozorio je prvi i sa najviše političke funkcije u zemlji odmah po izricanju presude predsjednik Ivo Josipović.

„Cijelu priču mogu okarakterizirati samo jednom rječju, a to je - veleizdaja! Veleizdaja, jer su toliko važni nacionalni interesi zanemareni i prodani da to nije moglo proći bez sudske osude“, konstatirao je Josipović.

On je kazao kako su posljedice te presude ozbiljne, te da „sasvim sigurno odnosi koji su ustanovljeni, nezakonitim, koruptivnim poslom ne mogu opstati".

"Tu podupirem odluku Vlade da kroz pregovore riješi to pitanje, da se saniraju posljedice takvog jednog nezakonitog posla i da INA, ( koja treba strateškog partnera, a i Hrvatska treba strateškog partnera), uskladi svoje djelovanje s pravom, ali i s moralom“, zaključio je hrvatski predsjednik.

On je odmah Sanaderu oduzeo i tri odlikovanja i čin pukovnika, prema zakonskoj odredbi da se nekome mogu oduzeti dodijeljena odlikovanja „ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.“

„U slučaju gospodina Sanadera stekla su se oba uvjeta. Dakle, riječ je o teškom kaznenom djelu za koje je osuđen, teškom kaznenom djelu koje proizvodi iznimno štetne učinke za Hrvatsku, a moralna komponenta posebno je vidljiva u tome što je riječ o čovjeku koji je obnašao jednu od najviših državnih dužnosti“, naglasio je predsjednik.

Kao glavni pregovarač cijelo vrijeme ističem da želimo zaštititi nacionalne interese, a ova pravomoćna presuda potvrđuje naše izjave da u procesu prodaje INE MOL-u nisu bili zaštićeni interesi Republike Hrvatske. Riječ je o još jednoj potvrdi da su pregovori koje je pokrenula hrvatska Vlada i arbitraža pred međunarodnim tijelima potpuno opravdani“, kazao je glavni vladin pregovarač u razgovorima s MOL-om, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak o presudi.

Iako neki dopuštaju mogućnost da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske proglasi ništetnim ugovor po kojem je MOL preuzeo upravljačka prava u INI, a kojem je po ovoj presudi kumovao mađarski mito od 10 milijuna eura Sanaderu, ozbiljniji analitičari to odbacuju kao mogućnost, ali kažu kako je ova presuda u svakom slučaju vjetar u leđa poziciji hrvatske Vlade.

„Potvrđena je presuda o davanju, odnosno primanju mita kod sklapanja ugovora. Time je ugovor postao ništetan, ali time nisu prestale ili automatski zaustavljene sve one odluke koje je INA u međuvremenu donijela ili donosi. Nisu izmijenjena niti tijela INE, ni sastavom ni ovlaštenjima. Ovo je jako velik argument, ne samo za pregovore, nego i u arbitraži, koja će – čini mi se – morati uzeti u obzir činjenicu da nije postojala prava volja, već kazneno djelo kao podloga ovog ugovora“, ocjenjuje profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Josip Kregar.

Mađarska naftna kompanija MOL odmah je - povodom presude koja je potvrdila da je bivši prvi čovjek te kompanije korumpirao bivšeg hrvatskog premijera - očekivano dovela u pitanje nezavisnost hrvatskog pravosuđa:

Grupa MOL s poštovanjem je primila na znanje presudu u slučaju Sanader, objavljenu u medijima, ali je jako razočarana dijelom odluke koji se odnosi na navodno nepropisno ponašanje MOL-ovih dužnosnika u vezi s INOM. Neovisno i nepristrano utvrđivanje činjenica na sudu i njihova valjana sudska procjena nužni su faktori za inozemne ulagače pri odabiru lokacije (za ulaganje), ali očito nisu bez iznimke zajamčeni u današnjoj Hrvatskoj“, stoji u priopćenju što su ga uputili agenciji HINA.
XS
SM
MD
LG