Dostupni linkovi

Prestala teći voda iz čuvene užičke česme


Voda iz kamenih lavljih čeljisti najlepše užičke česme, ne teče više. Opet, po drugi put, u poslednje tri godine vandali su polomili ovaj vredan umetnički ukras.

Česma se nalazi na kaldrmisanom trgu Svetog Save u centru Užica, između dve nastarije zgrade: Saborne crkve Svetog Đorđa stare vek ipo i Gimnazije, užičke realke pdignute pre 170 godina.

Ova čuvena užička česma zove se spomen česma Alje protinog, i jedna je od brojnih užičkih česmi koje su nekada bile glavno obeležje grada. Česmu je podigao advokat Aleksa Popović, viđeni Užičanin, predsednik Narodne skupštine Srbije od 1880. godine, prijatelj kralja Milana Obrenovića, a posvetio je svom bratu Gavrilu Popoviću, osnivaču užičkog čitališta, a Gavrilo je ostavi narodu užičkom.

Juna 1900. česma je svečano otkrivena, a ondašnji lokalni hroničari zapisali su: “Spomen česma bejaše obavijena narodnom trobojkom, i ukoliko se više odvijalo platno, utoliko je više raslo oduševljenje nepregledne mase između Saborne crkve i ovdašnje Gimanzije. Najzad, zablista i zlatni krst na ovom, veleleponom spomeniku!“

Evo kako sada Užičani regauju dok prolaze pored oskrnavljenog izgleda česme iz koje nema više vode:

Užičani o česmi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Česmu je projektovao Dimitrije Milošević, inženjer iz Kragujevca, gradili su je kamenoresci, majstori neobičnih imena: Karlo Kazanova i Pavle Kostka.

Krst sa česme bio je skinut 1945,a vraćen tek 1992, a sve do 1970. iz lavljih čeljusti tekla je izvorska voda. „Žica“ izvorska se prekinula prilikom izgradnje okolnih ulica, pa je doskora tekla voda iz Gradskog vodovoda.

Foto: Novka Ilić
Foto: Novka Ilić

Običaj je i dan – danas da na tu česmu mladenci svrate, i operu ruke pre ulaska u crkvu i i čina venčanja.

Užička direkcija za izgradnju zadužena je za održavanje javnih česmi, a direktor Nikola Maksimović kaže moraju se angažovati vajari da isklešu identičan ukras na ovoj česmi, koja se po drugi put rekonstruiše za 3 godine:

"Mi smo 2012. godine izvršili rekonstrukciju ove česme, odnosno, zamenjen je ovaj prednji deo iz koga ističe voda, vrednost radova bila je približno 10.000 dinara. Tada smo je radili od specijalnog materijala, konsultovan je vajar koji se bavi granitom. Nakon tri do - četiri meseca kada je postavljena lavlja glava ovde na izlivu, eto vidite to je opet razvaljeno. U nekom narednom periodu očekujemo da ponovoizvršimo rekonstrukciju. Opet je potrebna procedura oko javnih nabavki, i opet potraga za vajarom koji će moći da česmu vrati u pređašnje stanje. Procena je da će nas ovo sada koštai oko 170.000 dinara. Koliko ćemo puta izdvajati da bismo plaćali posledice nečije obesti?“, komentariše Maksimović.

Poznato je i to da je Užice u tursko vreme imalo brojne česme. Kasnije, polako su nestajale. Godine 1901.bilo ih u užičkoj čaršiji 41 javna i 36 privatnih. Danas 10 puta manje i svakodnevno su izložene vandalizmu građana.

XS
SM
MD
LG