Dostupni linkovi

Preraspodjela vlasti: Smijenjeni čelnici federalnog Parlamenta


Sjednica Parlamenta Federacije BiH, 26. jun 2012.
Sjednica Parlamenta Federacije BiH, 26. jun 2012.
Nova parlamentarna većina u Federaciji BiH smijenila je u utorak rukovodstvo federalnog Parlamenta. Na sjednicu nisu došli poslanici iz Stranke demokratske akcije i partija koje su prethodno bile u parlamentarnoj većini predvođenoj Socijaldemokratama. Nova koalicija vjeruje da je ovim prokrčen put za dalje smjene na nivou ovog bh. entiteta, odnosno rekonstrukciju Vlade u kojoj još uvijek sjede ministri iz SDA. Do tada Federacija ima Parlament koji ne podržava Vladu, odnosno podržava dio ministara koji su iz reda Socijaldemokratske partije.

Prvi konkretan korak na zauzimanju važnih mjesta u zakonodavnoj vlasti u Federaciji, nova parlamentarna većina napravila je u utorak. Smijenili su čelne ljude entitetskog Parlamenta, koji su članovi Stranke demokratske akcije i HSP-a, inače dojučerašnji koalicioni partneri Socijaldemokratske partije. Više nego očigledno, scenarij za sjednicu bio je dogovoren.

Nakon što nisu ispoštovali zahtjev sada već smijenjenog predsjedavajućeg Denisa Zvizdića da se sjednica odgodi za početak narednog mjeseca, jednoglasno su smijenili njega i njegovog zamjenika. A da sve djeluje kao da se poštuju procedure i da sjednica glatko traje, čak i da se poštuje poslovnik, pobrinuli su se ranije. Teret da zatraži smjenu rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta pao je na Marinka Čavaru iz HDZ-a BiH, sada novog koalicionog partnera SDP-a.
Marinko Čavara
Marinko Čavara

„Predlažem izmjene i dopune dnevnog reda. Treba uvažiti postojanje nove parlamentarne većine, koja ima pravo, sukladno većini koju ima u ovom Domu, donositi odluke u nadležnosti ovog Doma. Iz tog razloga predlažem da se predloženi dnevni red izmijeni na način da pod prvom točkom stavimo razrješenje predsjedatelja i dopredsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH", kazao je Čavara.

Kako to pravi koalicioni partneri i parlamentarna većina rade, prijedlog je jednoglasno usvojen, sa 58 prisutnih glasova ZA. ZA se, i to jednoglasno, odlučivalo i o svemu ostalom, vjerovatno prvi i poslednji put u ovom sazivu Parlamenta. A Marinko Čavara imao je još jedan važan prijedlog.

„Predlažemo da se pod trećom točkom donesu zaključci i odluke, s ciljem otklanjanja prepreka u funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH. Predlažem da se pod a) stavi zahtjev za podnošenje ostavke predsjednika Federacije i dopredsjednika FBiH, pod b) zahtjev predsjedniku Vlade da predloži smjenu ministara koji opstruiraju rad Vlade FBiH“, naveo je on.

Ostalo je, međutim, nejasno šta će se dešavati dok se, kako je Čavara tražio, ne otklone prepreke u funkcionisanju federalne vlasti. Jednostavnije rečeno, prepreke su ministri iz reda Stranke demokratske akcije, koji se ne namjeravaju povući, niti ih predsjednik Federacije ima namjeru razriješiti dužnosti. Činjenično poredano: Federacija do trenutka njihove smjene ima Parlament koji ne podržava Vladu.

Apsurdna situacija

Na pitanje kako vlast može funkcionisati do rekonstrukcije Vlade, koju priželjukuje, a ne može bez problema da isposluje nova parlamentarna većina, niko nema odgovor. Sve se uglavnom svodi na puke političke fraze.
Jasenko Selimović
Jasenko Selimović

„Trenutno imamo Vladu FBiH, u kojoj radi devet ministara, odnosno osam ministara i premijer. Mi idemo korak po korak, ne srljamo, poštujemo procedure. Ovo je prvi korak. Naredni korak će biti rekonstrukcija federalne Vlade i smjena rukovodstva Federacije“, kazao je šef zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta, Jasenko Selimović.

Precizniji u odgovoru nije bio ni dopredsjedavajući Federacije BiH Svetozar Pudarić, takođe jedan od čelnih ljudi u SDP-u.

„Da tako nešto postoji, to je moguće samo u slučajevima kada imate nedemokratske političke stranke koje smatraju da je demokratija samo ono kad oni vladaju, a da ne moraju da se vladaju u skladu sa principima demokratije. Svuda na svijetu vlada koja nema podršku većine, odnosno oni koji sačinjavaju vladu, a pripadaju nekim bivšim političkim većinama, to napuštaju", naglasio je Pudarić.



Ne pravda samo Svetozar Pudarić sve što se dešava u Federaciji postojanjem nove parlamentarne većine. Pravo, većina, demokratija riječi su koje se ovih dana često koriste u Federaciji. Od danas predsjedavajući u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta, Fehim Škaljić, iz Saveza za bolju budućnost, u stilu modernog političara, još prije nego što je izabran, poručio je kako je cilj da u Federaciji ne zavlada politički haos.

„Raspad političkog projekta platforme koji je generisao dosadašnju vlast, stvorio je nove okolnosti koje su tražile izlaz i koji se našao u novoj parlamentarnoj većini, a ne u haosu u zemlji i raspisivanju vanrednih izbora“, izjavio je on.

No, sa ovakvim se stavom neće složiti analitičari koji smatraju da u Federaciji već vlada pravni i politički haos. U demokratskom svijetu postoje manjinske vlade i to nije nikakava novost. No, u Federaciji nije riječ o tome kaže profesor iz Mostara Nurko Pobrić.

„Formalno je moguće da radi i Parlament i Vlada, ali u nekom političkom smislu je to zaista jedna, da tako kažemo, nenormalna situacija. Postoje tzv. manjinske vlade, ali ovdje se ne radi o manjinskoj vladi. Ovdje je očito da nova parlamentarna većina ne podržava postojeći sastav Vlade“, rekao je Pobrić.

Iako će se malo ko usuditi da sada komentariše da li su politička zbivanja u Federaciji protivustavna, skoro je izvjesno da će o mnogim stvarima tačku staviti i sudovi.

„U svakom slučaju postoji odluka predsjednika Federacije, i onda važi dok se ne ospori ili dok on je sam ne povuče, ili dok nadležni sud ne utvrdi da ona nije donesena u skladu sa procedurom ili u skladu sa zakonom, odnosno Ustavom“, kazao je profesor Nurko Pobrić.
XS
SM
MD
LG