Dostupni linkovi

Preminuo Rej Manzarek: Odlazak osnivača benda The Doors


Rej Manzarek
Rej Manzarek
Jedan od osnivača kultne rok grupe The Doors, klavijaturista Rej Manzarek, preminuo je u ponedeljak u Nemačkoj u 74. godini, nakon duge i teške bolesti.

Rođen 1939. u Čikagu, gde je stekao muzičko obrazovanje, Manzarek sa 23 godine dolazi u Los Anđeles, gde pohađa studije kinematografije. Tamo upoznaje Džima Morisona, koji mu je tokom jednog slučajnog susreta pročitao sirovu verziju svoje pesme Moonlight Drive. Dvojica momaka 1965. osnivaju bend The Doors, koji je za svega šest godina, koliko je radio u originalnoj postavi, ušao u istoriju Rock’n’Roll muzike. Ubrzo se Manzareku i Morisonu pridružuju gitarista Robi Kriger i bubnjar Džon Densmor te nakon dvogodišnjeg rada, 1967. u razmaku od osam meseci izlaze prva dva albuma: The Doors i Strange Days.

Teško je na ovim izdanjima izdvojiti neku pesmu, jer gotovo sve – od Break On Through (To the Other Side), koja otvara prvenac, do 11-minutne When the Music’s Over, sa kojom se završava Strange Days– danas važe za remek-dela rock poezije. Originalnim psihodeličnim nijansama kojima je bojio blues-rock zvuk The Doors-a, Manzarek je ostavio lični pečat u pesmama poput Light My Fire, Soul Kitchen, Alabama Song, People are Strange, The End
Rej Manzarek sa ostalim članovima grupe The Doors, 1966. godine
Rej Manzarek sa ostalim članovima grupe The Doors, 1966. godine

Osobenost muzike ovog američkog benda predstavlja upravo Manzarekov jedinstveni zvuk klavijatura koji je bio u sinergiji sa Morisonovim stihovima i vokalom, kaže rock novinar Žikica Simić.

“On je na neki način bio organizator celog tog projekta. Prepoznao je u Džimu Morisonu velikog pesnika i autentičnu Rock’n’Roll ličnost. U tom bendu on je (Manzarek, prim. aut.) imao svoje specifično mesto na tim svojim klavijaturama. On je bojio ceo zvuk tog benda i dao mu jednu neobičnu dimenziju koju nije imala nijedna grupa u to vreme. U tome je bio njihov doprinos, u tom vrlo uspešnom spoju vrhunske poezije, koja je bila u skladu s vremenom u kojem je nastajala, i tih teških bluzerskih šema koje se mogu prepoznati u njihovoj muzici”, ističe Simić.

Do smrti Džima Morisona u Parizu 1971, The Doors objavljuju još četiri studijska albuma. Sviraju širom Sjedinjenih Država i po Evropi, a koncertno postaju poznati po Morisonovim ekscentričnim nastupima. Grupa se sa tragičnom smrću pevača raspada, a Manzarek nastavlja da sarađuje sa brojnim rock grupama i krajem devedesetih objavljuje memoare Light my fire: My life with The Doors. Na Manzarekovu inicijativu The Doors 2002. postaju koncertno aktivni u okrnjenoj verziji (bez bubnjara Densmora), a bend je, uz originalnog klavijaturistu, činio gitarista Robi Kriger, dok su se na vokalu smenjivali različiti pevači. Nijedan, međutim, nije bio ni blizu Morisonu, a bend je imao pravnih problema, jer je Džon Densmor podneo tužbu zbog korišćenja imena kultne grupe.

Manzarekov projekat “The Doors za 21. vek” bio je samo jedan, možda najpoznatiji, bend od stotine hiljada koji danas izvode obrade ove grupe. Manzarekov muzički uticaj u rock muzici je, prema rečima Žikice Simića, ogroman.

“On je bio producent, kako neki kažu, najveće grupe posle Doors-a koja je došla iz Los Anđelesa – to je grupa X. u njoj su bile dve fantastične rock’n’roll ličnosti: Džon Dou i Iksen Cervenka, koji su takođe bili pre svega pesnici, a onda i rock muzičari. Mazarek ih je pronašao i bio je producent nekih od njihovih prvih albuma koji i dan-danas zauzimaju visoko mesto na rang-listama albuma koji su nastali u Kaliforniji”, podseća poznati rock novinar.
Rej Manzarek na jednom od nastupa u julu 2011.
Rej Manzarek na jednom od nastupa u julu 2011.

Iako je, zajedno sa Morisonom, važio za kreativnu okonsicu benda, Manzarek je tvrdio da je pevač Doors-a zahtevao od sve trojice svojih kolega da zarone u njegove stihove.

“The Doors su bili savršena mešavina četvorice momaka, četiri ega koja su se međusobno dovodila u ravnotežu. Ali, nakon Džimove smrti, čitava dinamika je zaribala, jer četvrti momak nije više bio tu”, izjavio je Manzarek pre nekoliko godina za časopis Rolling Stone.

Manzarekove kolege iz The Doors-a kažu da su duboko pogođene njegovom smrću.

"Drago mi je da sam imao priliku da sviram pesme Doorsa sa njim poslednjih deset godina. Rej je bio veliki deo mog života i uvek će mi nedostajati", napisao je povodom Manzarekove smrti Robi Kriger.

"Nije postojao bolji klavijaturista na svetu koji bi bolje uobličio poeziju Džima Morisona", rekao je Džon Densmor.

Rej Manzarek ostavio je iza sebe suprugu Doroti i sina Pabla.
XS
SM
MD
LG