Dostupni linkovi

O Arsenu Dediću: Takvih više nema


Arsen Dedić
Arsen Dedić

U Zagrebu je u ponedjeljak uvečer u 78. godini života umro Arsen Dedić, jedan od najsvestranijih muzičara sa ovih prostora.

Bio je skladatelj, književnik i tekstopisac. Vijest o njegovoj smrti potresla je njegove prijatelje, suradnike i poštovatelje njegove muzike u cijelom regionu.

U više od pola stoljeća duge karijere iz Arsena su ostala brojna djela mediteranske pop muzike s primjesama šansone i džeza.

Objavio je tridesetak zbriki poezije. Pisao je muziku za pozorište, film i televiziju. Surađivao je s brojnim muzičarima iz regije.

Glumac Rade Šerbedžija, povodom smrti Arsena Dedića, s kojim je bio dugogodišnji prijatelj je izjavio:

„To je jedna smrt koja duboko u mene ulazi kao nešto sasvim privatno jer smo bili prijatelji. To je jedan strašan gubitak kao da vam umre rođeni brat. Nemam riječi.“

Ismet Nuno Arnautalić, jedan od osnivača grupe Indeksi, kazao je kako je otišla još jedna velika ličnost iz polja zabavne muzike.

„Svi su ga voljeli sa prostora bivše Jugoslavije i ovo je sigurno teška vijesti za one koji su ga lično poznavali. Bio je jedinstven. Bilo je jako malo novih interpretacija njegovih pjesama jer je to bilo nemoguće pjevati. To je bilo samo 'arsenovski'. Bio je jako duhovit čovjek, koji je imao svoj specifičan humor“, kazao je Arnautalić.

Producent Tomislav Kašljević, rođeni Zeničanin, s adresom iz Zagreba bio je organizator posljednje koncertne turneje Arsena Dedića u BiH.

Vijest o njegovoj smrti ga je strašno pogodila.

Imao sam sreću da sam Arsena poznavao. Ali je velika nesreća kada znate da takvih više nema. Ne vidim nasljednika jednom takvom liku. To je posljednja legenda, ljudska gromada, nešto najbolje na ovim prostorima.“

Kompozitor Kornelije Kovač kaže za naš program da je Arsen Dedić bio upečatljiv karakter i upečatljiv lik:

“U samom početku njegove karijere, i kao soliste i kao autora muzike koju je pisao i ne samo kompozicija koje je za široku publiku pravio, nego je pravio muziku za mnogo serija u Jugoslaviji, bilo je jasno da je reč o kompletnom muzičaru. Već se na početku osećalo da će njegova karijera biti uspešna i da će značiti mnogo za scenu u Jugoslaviji. Sve ono što je on radio, i zvuk i tekst i orkestracija i aranžmani i sve što je ostalo iza Arsena trajaće dugo."

RSE: Kako ćete ga vi pamtiti?

Kovač: On je bio jedan jako simpatičan čovek, delovalo je kao da govori sa malo sarkazma, sa malo cinizma, međutim, sve je to toliko bilo simpatično jer je ono što je možda ponekad zazvučalo kada o drugima govori previše sarkastično, onda bi posle toga uspeo da za sebe to isto kaže. Imao je veliku popularnost. Ja ga znam iz perioda Beogradskih proleća, kad je dolazio ovde i nastupao sa Gabi. Kao lik, kao pojava, kao kompozitor, kao muzička ličnost mnogo je ostavio iza sebe. Bio je upečatljiv karakter, upečatljiv lik.

Kada je Arsen 1964. godine objavio pjesme „Moderato cantabile“ i „Kuća pored mora“ već tada se moglo vidjeti o kakvoj se muzičkoj veličini radilo, mišljenja je muzički kritičar iz Sarajeva Amir Misirlić.

„Nabrajanje tih naslova bilo bi svojevrsno sentimentalno putovanje kroz našu bolju prošlost, a to su ionako samo šturi biografski podaci, koji mogu inpresionirati, ali ne mogu ni izbliza objasniti fenomen Arsena Dedića. Svi ti albumi, predstave, filmovi za koje je radio muziku i sve te velike pjesme koje je napisao drugima su naselile sobičke naše mladosti. On je prečesto nailazio na neshvatanje onih kojima su njegovi radovi bili preteški za dešifrovanje, tako sam i ja nailazio na nerazumijenjvanje zbog toga što ga slušam.“

Napisao je mnoge ljubavne i misaone pjesme te je svojim izvornim stilom stekao mnoge poklonike. Krajem prošle godine objavio je album „Suputnici“ koji definirao kao „odvanje pošte sebi, svojem naporu, želji i ljudima koji su mu bili najbiliži“.

XS
SM
MD
LG