Dostupni linkovi

Premijeri Kosova, Albanije i Turske otvorili novi terminal aerodroma u Prištini


Premijeri Albanije, Turske i Kosova: Edi Rama, Tayyip Erdogan i Hashim Thaci
Premijeri Albanije, Turske i Kosova: Edi Rama, Tayyip Erdogan i Hashim Thaci
Od srede, međunarodni prištinski aerodrom jedan je od namodernijih u regiji. Premijeri Kosova, Albanije i Turske su i zvanično otvorili nov terminal aerodroma ’Adem Jashari’.

Aerodrom je 2010. godine dat na koncesiju na 20 godina tursko-francuskom konzorcijumu „Limak aeroport de Lyon“.

Premijer Kosova, Hashim Thaci, ovom prilikom je kazao da ovaj aerodrom i terminal imaju mnogo veću vrednost od one ekonomske i materijalne.

„Naš je zadatak, političkog rukovodstva a pre svega i moj kao premijera zemlje, da ovu modernu infrastrukturu, javno privatnu investiciju, čija je vrednost preko 100 miliona eura, pretvorimo u novu mogućnost veze Kosova sa svetom. Kosovo je spremno za svet, ali je i svet otvorio vrata za Republiku Kosova. Pretvorimo Kosovo u regionalni centar avijacije“, kazao je Thaci na svečanoj ceremoniji.

Premijer Turske, Recep Tayyip Erdogan, kazao je ovom prilikom da je nov terminal zajednički uspeh, koji će koristiti ekonomskom razvoju Kosova. On je naglasio da će Turska nastaviti da podržava Kosovo i u budućnosti.

„Nadamo se da ćemo imati još bolju saradnju u predstojećem periodu. Turska osim ekonomskog razvoja Kosova, posebno pruža doprinos sektoru stabilnosti i sigurnosti. Kako bi osigurali mir na Balkanu i kao bliski prijatelji, u narednom periodu Turska i Kosovo će sa zajedničkim snagama pronaći puteve za evropske integracije“, kazao je Erdogan.

Albanski premijer Edi Rama naveo je ovom prilikom da ne postoji bolji naziv za prištinski aerodrom osim čoveka koji je dao svoj život za slobodu, nezavisnost Kosova.

„Adem Jashari je ime ponosa ove zemlje i od danas, novo Kosovo, će ponosno dočekivati na ovoj pisti prijatelje kojih je sve više iz dana u dan“, kazao je Rama.

Nov sagrađen terminal ima površinu od 42 hiljade metara kvadratnih, kapacitet za 4 miliona putnika godišnje, a uloženo je oko 130 miliona eura.

Premijeri su ocenili da je prištinski aerodrome sada jedan od najmoderniji u regiji.
XS
SM
MD
LG