Dostupni linkovi

Premijer vs opozcija: Ko s kim zbija šalu?


Isa Mustafa
Isa Mustafa

Premijer Kosova Isa Mustafa u utorak će pred poslanicima govoriti o četiri dogovora u Briselu, postignutih u dijalogu sa Srbijom, nakon što je u četvrtak zatražio odlaganje te tačke dnevnog reda jer pojedini članovi njegovog kabineta nisu bili na Kosovu. Među sporazumima o kojem će govoriti je i onaj o Zajednici opština sa srpskom većinom. Ovom sporazumu se oštro protivi kosovska opozicija, a to nezadovoljstvo iznela je i na sastanku predsedništva Skupštine u ponedeljak.

Premijer Kosova će se konačno u utorak suočiti sa kosovskom opozicijom, a u vezi sporazuma o Zajednici, energetici, telekomu i mostu na Ibru. Premijeri Kosova i Srbije potpisali su takve sporazume u Briselu 25. avgusta.

Ova sednica je trebala da se održi prošle nedelje, ali nakon zahteva premijera da se pomeri, te potom i negodovanja opozicije zbog takvog zahteva, sednica je bila prekinuta.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji pozvao je sve poslanike da o svim nejasnoćama raspravljaju unutar Skupštine, ali im je poručio da nikako neće dopustiti da se blokira rad ove institucije, kao što je to bilo prošle nedelje kada je opozicija onemogućila glasanje o izmenama dnevnog reda.

"Blokada ne pomaže ikome i bolje je da zajedno komuniciramo i tako budemo odgovorni prema onima koji su nas izabrali", kazao je on.

Opozicija, međutim, tvrdi da premijer zbija žalu sa Skupštinom. Poslanica pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu ocenjuje da je situacija u zemlji vanredna.

"Zašto se šalite sa Skupštinom Republike Kosova i Vi, kao predsednik, to dopuštate? Vaša uloga je da branite ovu skupštinu, a ne da dopustite da je Vlada koristi kao alatku", obratila se ona Veseljiju.

Ismet Beqiri iz vladajućeg Demokratskog saveza Kosova, međutim, smatra da opozicija nije pročitala Pravilnik o radu Skupštine.

"Znam da ste vi najpametniji na ovom svetu, a da svi ostali greše. Međutim, trebate da pročitate Pravilnik", poručio je on.

Iz opozicione Inicijative za Kosovo sumnjaju da će se premijer i u utorak pojaviti pred poslanicima, jer, kako kažu, Vlada je u mnogim slučajevima menjala agendu rada Skupštine.

"Da li je sigurno da će Isa Mustafa sutra biti u Skupštini? Proverite, nemojte ponovo da dođemo a da njega ne bude i da se onda traži da glasamo za povlačenje ove tačke sa dnevnog reda", kazala je Valjdete Bajrami iz ove partije.

Isa Mustafa je prošle nedelje zatražio da se njegovo izlaganje o nedavno postignutim briselskim sporazumima odloži jer pojedini ministri, koji su bili direktno uključeni u dijalog, nisu mogli da prisustvuju toj sednici.

Odlaganju ove tačke dnevnog reda se, međutim, usprotivila opozicija, naročito pokret Samoopredeljenje, koji, otkako su potpisani sporazumi, različitim akcijama protestuje protiv sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Opozicija inače od petka prikuplja potpise širom Kosova protiv Zajednice, uz obrazloženje da se ovim deli Kosovo. Do sada je peticiju, prema navodima organizatora, potpisalo nekoliko desetina hiljada građana Kosova.

XS
SM
MD
LG