Dostupni linkovi

Kriza vlasti u Hrvatskoj, oporba traži izbore


Tihomir Orešković
Tihomir Orešković

Hrvatski premijer Tihomir Orešković demantirao je špekulacije da daje ostavku i pozvao suprotstavljene čelnike HDZ-a i Mosta, potpredsjednike Vlade Tomislava Karamarka i Božu Petrova da odstupe.

Dok je Petrov izjavio da je spreman odstupiti, Tomislav Karamarko je na vanrednoj press konferenciji zatražio odlazak premijera Oreškovića i naglasio da neće dati ostavku.

Odnosi dvojice potpredsjednika Vlade su pogoršani zbog traženja Mosta da Karamarko ode s funkcije zbog poslova njegove žene sa lobistom mađarskog MOL-a. Orešković nije rekao što će napraviti ako oni to ne učine. Opozicija nije zadovoljna i traži nove izbore.

Ne dajem ostavku, politička situacija uzrokovana sukobom Mosta i HDZ-a počela je ugrožavati vitalne nacionalne interese, i zbog toga pozivam Karamarka i Petrova da se u nacionalnom interesu povuku, poručio je premijer Tihomir Orešković na izvanrednom obraćanju novinarima u zgradi hrvatske Vlade.

„Odnosi između gospodina Karamarka i gospodina Petrova postali su preveliki teret za ovu Vladu i za Republiku Hrvatsku. Svi ste vidjeli ovih dana da sam uložio veliki napor da se njihovi odnosi poprave, ali – na žalost – to nije bilo moguće. Zbog toga pozivam gospodina Karamarka i gospodina Petrovada se u nacionalnom interesu povuku sa svojih dužnosti, kako bi ova Vlada mogla nastaviti sa provođenjem započetih reformi.“

I dalje sve ostaje otvoreno, kometirao je ovaj Oreškovićev potez za naš program politički analitičar Žarko Puhovski.

Žarko Puhovski
Žarko Puhovski

„Njega je uhvatio 'Minhauzenov sindrom', dakle da se može za vlastiti perčin izvući iz živog blata, a da mu ne trebaju oni na kojima je do sada počivala njegova pozicija, a to su Petrov i Karamarko. To znači da premijer i dalje pokazuje da nema kontrolu nad realnošću, što ne znači da realnost nema kontrolu nad njim. To se vidi iz činjenice da on na kraju nije rekao – 'ako oni to ne učine, ja ću se povući, što bi logički bilo nešto što treba očekivati, nego opet sve ostavlja otvoreno.“

Portal indeks.hr navodi neslužbene informacije iz Mosta da se Petrov ne misli povlačiti iz Vlade dok se ne ispune još dva uvjeta, naime da osim Karamarka Vladu napuste i kontroverzni ministar kulture Zlatko Hasanbegović i HDZ-ov ministar gospodarstva Darko Horvat, kojem Most zamjera da se zalagao za popuštanje MOL-u u arbitraži oko INE.

Oporba je nezadovoljna Oreškovićevim potezom. Predsjednik Socijeldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović dobacio je novinarima u prolazu: „Izbori u devetom mjesecu!“

Jedan od trojice fiksnih zastupnika srpske manjine u saboru Milorad Pupovac kazao je: „Sabor odlučuje o tome ima li Vlade ili nema, i po svoj prilici će se to – ako se to ne razriješi između njih dvojice – morati dogoditi u Saboru.“

Božo Petrov
Božo Petrov

Božo Petrov je iza 17 sati kazao kako i dalje inzistira na odlasku Tomislava Karamarka iz Vlade.

„Sve do sada rečeno bili su spinovi. Mi i dalje tražimo ostavku Karamarka. Iskreno, ne znam razloge zbog čega sam definiran remetilačkim faktorom. Znam da sam pred građanima, pred svojom savješću i pred bogom čist. Ako je uvjet da Hrvatska krene prema boljoj budućnosti i da se stabilizira stanje moja ostavka, ja ću to prihvatiti. Mi se radi pozicija nismo ni borili i ne smatram da postoji ijedna pozicija ispred domovine. Ako je to cijena, ja ću je platiti a Most će na kraju donijeti konačnu odluku, jer u Mostu je jedno od dva najvažnija pravila da odlučuje većina..“

Nije bilo pitanja, pa ga novinari nisu imali prilike pitati jesu li točni medijski navodi o njihovim dodatnim uvjetima, odnosno traženju da iz Vlade odu i ministri Hasanbegović i Horvat.

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko odbio je poziv premijera Oreškovića da da ostavku na mjesto u Vladi.

„Orešković više ne uživa naše povjerenje, i bilo bi dobro da odstupi,“ odgovorio je Karamarko protunapadom na posebnoj konferenciji za novinare u sjedištu HDZ-a na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

On je kazao da će HDZ učiniti sve da spasi ovu Vladu, ali da su spremni i za nove izbore ili za „preslagivanje“ (rekonstrukciju).

Izričito je naglasio kako u mogućoj novoj Vladi za Most više ne bi bilo mjesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG