Dostupni linkovi

Rama u Podgorici: O Crnoj Gori u NATO, Vučiću i demarkaciji


Rama u Podgorici
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Rama u Podgorici

Ratifikacija crnogorskog Protokola u američkom Senatu istorijski je događaj, ne samo za Crnu Goru, nego za cijeli region, ocijenio je albanski premijer Edi Rama u Podgorici.

Crnogorski premijer Duško Marković zahvalio je Rami na podršci koju Albanija pruža Crnoj Gori na evroatlantskom putu. Dvojica premijera govorili su o pitanju demarkacije granice Crne Gore i Kosova kao i o rezultatu predsjedničkih izbora u Srbiji.

Albanski premijer Edi Rama čestitao je premijeru Markoviću i crnogorskim građanima ratifikaciju protokola o pristupanju NATO, nedavno u američkom Senatu, dodajući da je Albanija sretna što će Crna Gora postati 29. članica Alijanse.

„Ovo je istorijski događaj ne samo za Crnu Goru već i za cjelokupni region. Imajući u vidu da će učlanjenjem Crne Gore u NATO faktički cjelokupna obala jadransko - jonskog mora biti zona NATO“, rekao je.

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da očekuje da Protokol u crnogorskom parlamentu bude ratifikovan prije majskog NATO samita u Briselu.

Rama je čestitao Markoviću i crnogorskim građanima ratifikaciju protokola o pristupanju NATO
Rama je čestitao Markoviću i crnogorskim građanima ratifikaciju protokola o pristupanju NATO

Podsjetio je da će tome prethoditi glasanje u parlamentu Španije kao i potpis američkog predsjednika Donalda Trampa na Zakon o ratifikaciji protokola u Senatu SAD.

Na novinarsko pitanje da li očekuje anti-NATO proteste u Crnoj Gori pred majski samit Alijanse, Marković je saopštio:

"Očekujem proteste. Oni su već najavljeni za 8. april ispred Parlamenta. To doživljavam kao legitimno ispoljavanje stava u odnosu na opredjeljenje Crne Gore da bude članica NATO-a. Te proteste smo već vidjeli, pa ne znam što im opet treba."

Jedna od tema konferencije za novinare bio je i sporazum o demarkaciji granice između Crne Gore i Kosova koji se još čeka zbog protivljenja tamošnje opozicije da podrži usvajanje tog dokumenta u parlamentu Kosova.

Premijer Marković je kazao je da nema razloga za nervozu a njegov albanski kolega da se nada da će to pitanje uskoro biti riješeno:

Premijeri Crne Gore i Albanije o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link


Izbori u Srbiji takođe su bili predmet interesovanja novinara, pa su dvojicu premijera zamolili za komentar i na tu temu.

Crnogorski premijer Marković pozdravio je pobjedu Aleksandra Vučića na jučerašnjim izborima za Predsjednika Srbije:

„Više puta sam rekao da smo u vrijeme njegovog mandata kao predsjednika Vlade Srbije uspostavili najbolje međudržavne odnose u posljednjih 20 godina. Zato i očekujem da i kao predsjednik Srbije da snažan doprinos takvom razvoju srpsko – crnogorskih odnosa.“

Manje izdašniji u komentaru bio je premijer Albanije.

„Što se tiče izbora u Republici Srbiji ja nemam ništa više da dodam od onoga što je rekao moj kolega, predsjednik Vlade Crne Gore“, rekao je Rama.

Dvojica premijera su na zajedničkoj konferenciji za novinare najavili održavanje zajedničke sjednice dvije vlade u Skadru, u oktobru ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG