Dostupni linkovi

Pregovori SDP-opozicija propali, čiji je Bogojevićev mandat?


Montenegro - Eight years after referendum about independence, Lovcen, 21May2014.
Montenegro - Eight years after referendum about independence, Lovcen, 21May2014.

Opozicione stranke u Crnoj Gori i Socijaldemokratska partija nisu uspjele da postignu dogovor o formiranju vlasti u Podgorici, kao strateški najvažnijem gradu, nakon lokalnih izbora održanih prije više od dva mjeseca. To govori da su vanredni izborni u ovom trenutku u Crnoj Gori možda najrealnija opcija, jer je i dalje nepoznato koja politička struja ima većinu u parlamentu Glavnog grada.

Da su propali intenzivni pregovori Socijaldemokratske partije i tri opozicione stranke o formiranju vlasti u Podgorici govori saopštenje predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića koji je nakon posljednjeg sastanka, sa Srđanom Milićem iz SNP-a i Miodragom Lekićem iz Demokratskog fronta, rekao da nema preduslova za realizaciju manjinske uprave u Podgorici.

Razlozi su politička previranja u Pozitivnoj i odustajanje Dragana Bogojevića nosioca liste Evropsko lice Podgorice od gradonačelničke funkcije.

Podsjetimo, ranije su Đukanovićeva Demokratska partija socijalista i Krivokapićev SDP prekinuli razgovore o formiranju vlasti u Podgorici zbog suprostavljenih stavova o načinu funkcionisanja administracije Glavnog grada.

Milo Đukanović
Milo Đukanović

Potom su održana četiri sastanka SDP-a sa opozicijom i svaki sastanak su pratila nova previranja. Nakon prve runde pregovora SDP-a i opozicije - Đukanovićev DPS prekida razgovor i praktično dogovoreno formiranje vlasti u druga tri grada Pljevljima, Bijelom Polju i Baru.

Nakon drugog sastanka SDP-a i opozicije na kojem su načelno dogovoreni principi manjinske vlasti u Podgorici - dogodio se politički sukob u Pozitivnoj i praktično podjela u vrhu stranke. Nakon trećeg sastanka na kojem su usaglašeni principi na kojima će funkcionisati manjinska uprava Podgoricom - Dragan Bogojević, nosilac liste Evropsko lice Podgorice i kandidat za gradonačelnika, naprasno odustaje od gradončelničke funkcije.

Ključno je pitanje šta će Bogojević učiniti sa svojim odborničkim mandatom od kojeg zavisi da li opozicija uz SDP ima većinu.

"Da li koalicija Evropsko lice Podgorice, danas, sutra ili u narednim danima, raspolaže sa pet mandata koji sa osam mandata SNP-a i sa sedamnaest mandata Demokratskog fronta čine nespornu većinu u parlamentu Glavnog grada. Mi te odgovore očekujemo. Postoje četiri varijante odgovora. Da li će se predlagati novi kandidat, a biti podržan od ovih petoro, da li će se vratiti možda neki mandat u toj koaliciji da bi drugi bili izabrani ili treća situacija da se možda neko od ljudi iz te koalicije neće opredjeljivati ni za jednu ni za drugu stranu. Očekujemo da u najskorijem vremenu to bude riješeno", kaže Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije.

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić je, takođe, nakon posljednjeg sastanka je uputio isto pitanje:

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić

"Da li mi imamo većinu u lokalnom parlamentu? Da li imamo 30 odbornika? U tom smislu to je jedna neprijatna vijest koja dosta remeti ovo što smo radili, što smo uspjeli da realizujemo. Tako da sada postoji nekoliko mogućnosti. Jedna da gospodin Bogojević pojasni sve ovo. Dakle da li on vraća mandat, ili bi glasao za koncept manjinske Vlade u Podgorici. U tom slučaju bi imali većinu. Ili ne bi. To je pitanje za njega, on je dužan da preuzme odgovornost i da nam saopšti, da li vraća mandat, da li učestvuje u ovome na čemu smo radili ili zadržava mandat i mi nemamo većinu. U tom slučaju svako bi trebalo da preuzme odgovornost."

Bez odgovora je ostala i Pozitivna čiji je visoki funkcioner Dritan Abazović pozvao Bogojevića da ne odustaje od gradonačelničke funkcije:

"On je bio nosilac liste, zaslužio je svaki glas i zaslužio je da Podgoricom upravlja u narednom periodu. Stoga želim da i njemu uputim apel u ime svih iz Pozitivne Crne Gore da treba da stane na čelo i da treba da se ponašamo odgovorno i pred građanima i pred biračima onako kako dolikuje ozbiljnim političkim subjektima."

Iz Demokratske partije socijalista koja je pratila tok pregovora opozicionih stranaka i SDP-a je poručeno, da bi novi izbori u Podgorici bili najpoštenije rješenje.

"Ovaj politički igrokaz u izvođenju SDP-a i crnogorske opozicije nije bio potreban. Potpuno je bio suvišan. Da je sve ovo što se pokušavalo bilo osuđeno, bar se meni čini, na definitivni debakl. Da se nije iz toga moglo izaći na valjan način. Ako neko iz ne znam kojih razloga neće da prizna vlastiti poraz onda...zašto ne, idemo na izbore", istakao je Miodrag Vuković za Radio Crne Gore.

XS
SM
MD
LG