Dostupni linkovi

Protest u severnoj Mitrovici: Kosovski izbori neprihvatljivi


Protest u severnoj Mitrovici protiv kosovskih izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00
Predstavnici Srba sa severa Kosova poručili su u sredu sa protesta iz severne Mitrovice da su predstojeći kosovski izbori zakazani za 3. novembar za njih nelegitimni i neprihvatljivi.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović kazao je da Ustav Srbije ne poznaje “Zajednicu srpskih opština” već da taj termin poznaje briselski sporazum, pa su iz tog razloga svi akti državne vlasti koji se preduzimaju u tom pravcu, kako je kazao, “nelegalni, zabranjeni i podležu krivičnoj odgovornosti, a za građane Kosova su neobavezujući” .

“Sve priče o Zajednici srpskih opština, da ćemo živeti kao i do sada, verujte da su samo prazne priče, odnosno bacanje prašine u oči ovom napaćenom narodu. Svi oni koji govore da je Briselski sporazum protivustavan i svi oni koji ne žele da učestvuju u njegovom sprovođenju, od strane Beograda se kažnjavaju i sankcionišu. Mimo zakona, kršeći zakon, samo zato što su naše Skupštine donele odluku da 3. novembra naši građani ne izlaze na izbore Vlada Republike Srbije je bez ikakvog obrazloženja raspustila Skupštine četiri opštine sa severa Kosova i Metohije i uvela privremena veća. I neka Ustavni sud Srbije konačno donese odluku o ustavnosti svih ovih sporazuma i ja ih molim da nam kažu da li mi koji imamo srpsko državljanstvo i pripadamo Republici Srbiji izlaskom na izbore nepriznate države kršimo Ustav ove naše države Srbije”, kazao je Milović.

Marko Jakšić
Marko Jakšić
I lider Srba sa severa Kosova i poslanik DSS-a u Skupstini Srbije Marko Jakšić izjavio je da doneti nacrt Zakona o finansijskoj podršci pripadnicima srpskog naroda i nealbanskih manjina na teritoriji Kosova predstavlja nastavak prakse aktuelne vlasti u protivustavnom i protivzakonitom ukidanju institucija Srbije, radnih mesta i odricanje od suvereniteta nad Kosovom.

“Sve što su rekli, sve su slagali. Postavili su granicu i potpisali Briselski sporazum, koji znači kapitulaciju na Kosovu i Metohiji. Sve što govore - sve lažu i sve što će govoriti - sve će slagati. Tako da svi znamo, da ćemo u slučaju da izađemo na ove ‘separatištičke izbore’ ostati bez finansiranja kako republičkih, tako i lokalnih organa vlasti. Više od 10.000 Srba će u tom slučaju ostati bez svojih radnih mesta. Znači, republičke institucije će ukinuti a ove lokalne će otići pod ‘kazan’ Prištine od 250 eura bez socijalnog i penzijskog. I znajte da ćemo ostati bez ličnih dokumenata. Ovde je borba. Borba protiv, na žalost, izdajničke vlasti u Beogradu, Prištine i Brisela”, ocenio je Jakšić.

Protest, u organizaciji Privremene srpske skupštine Kosova i pod sloganom “Stop separatističkim izborima” je protekao mirno i bez incidenata.

Organizatori skupa su predstavnici privremene skupštine koju su, i protiv protivljenja zvaničnog Beograda, pre skoro tri meseca u Zvečanu formirali odbornici opština sa severa Kosova, koji su u međuvremenu raspušteni.

Vlada Srbije i predsednik Srbije Tomislav Nikolić dali su podršku Građanskoj inicijativi "Srpska" koja će, pored još nekoliko srpskih političkih subjekata, učestvovati na lokalnim izborima na Kosovu.

Vlada Srbije takođe je pozvala Srbe sa Kosova da učestvuju na tim izborima, a nakon njih trebalo bi da bude formirana Zajednica srpskih opština.
XS
SM
MD
LG