Dostupni linkovi

Predstavnici kosovskih Srba sa severa podržali odluku Beograda


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica
Politički predstavnici Srba sa severa Kosova danas su jednoglasno pružili podršku državnom vrhu Srbije izrazivši očekivanje da će budući pregovori o Kosovu dati rezultate koji neće biti suprotni interesima ovdašnjih Srba i koji neće ugroziti srpske državne interese.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u severnoj Mitrovici predstavnici političkih partija koje deluju na severu Kosova pozdravili su odluku Vlade Srbije da zatraži da se dijalog nastavi i pronađe održivo rešenje za Kosovo.

Član predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije ( URS) Stojanka Petković izjavila je da na severu Kosova postoji jedinstven stav svih političkih aktera koji su dali punu podršku državnom vrhu Srbije u daljim pregovorima o Kosovu.

Petkovićeva je na konferenciji za novinare izrazila nadu da će dalji pregovori o Kosovu dati za rezultat sporazum koji bi bio u najvećoj meri pozitivan za srpsku zajednicu na Kosovu I koji ne bi ugrožavao interese i poziciju Republike Srbije.

Ona je naglasila da nema potrebe za stvaranjem panike među građanima na severu Kosova ističući da je zadatak političara da spuste tenzije I da svako treba da nastavi sa uobičajenim poslovima .

U slučaju izbijanja eventualnog nasilja treba pribeći mirnom rešavanju svih problema I iskreno se nadam da Kfor neće dozvoliti nikakvo nasilje - kazala je Petkovićeva.

Načelnik kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da se jučerašnja odluka Vlade Srbije, koja je zatražila da se dijalog o Kosovu nastavi I pronađe održivo rešenje, na severu Kosova ocenjuje kao odgovoran čin državnog vrha Srbije.

Ovakva odluka Vlade može biti dobra polazna osnova za buduće razgovore I predstavlja “ne” državnog vrha ucenama,uslovljavanjima I pretnjama iz Brisela - rekao je Nedeljković, inače funkcioner Demokratske stranke ( DS).

On je dodao da stav državnog rukovodstva je ujedno i ohrabrenje Srbima na Kosovu da će ostati građani Republike Srbije, podsetivši na ranije zahteve Srba o potrebi uključivanja Rusije u proces budućih pregovora o Kosovu.
XS
SM
MD
LG