Dostupni linkovi

Predstavnici BiH i EU: Moguća deblokada IPA fondova


Susret predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande i direktora Opće uprave za proširenje Evropske komisije Kristijana Danielsona
Susret predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande i direktora Opće uprave za proširenje Evropske komisije Kristijana Danielsona
EU ima novi pristup zemljama Zapadnog Balkana i samo je pitanje da li je BiH spremna da uhvati korak sa ostalim zemljama na putu ka članstvu, konstatovao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u četvrtak, nakon susreta s generalnim direktorom Opće uprave za proširenje Evropske komisije Kristijanom Danielsonom. Uz pitanja sigurnosti i poboljšanja saradnje s civilnim sektorom delegacija iz EU posebno je naglasila deblokadu IPA fondova.

Povećano prisustvo visokih zvaničnika EU u BiH donijelo je i vijesti o mogućoj deblokati IPA fondova, te ubrzanju rada na postojećim projektima koje finansira EU.

Upravo je to bio i cilj sastanka zajedničke radne grupe EU i BiH za ubrzanje provođenja projekata koje u BiH finansira EU koji je predvodio generalni direktor Opće uprave za proširenje Evropske komisije Kristijan Danielson.

Trenutno se u BiH provode projekti vrijedni 210 miliona eura, a očekuje se da budu ugovoreni i dodatni projekti vrijedni 150 miliona eura, naveo je Danielson te podsjetio kako je EU do sada u projetke u BiH uložila 600 miliona eura.

Bevanda i Danielsson
Bevanda i Danielsson
"Ovo je znak koliko EU stoji iza BiH i pune predanosti EU evropskom putu BiH. Također, to je i znak onih stvari koje cijenimo da je potrebno uraditi u BiH, posebno mislim na oblasti reforme ekonomije, sistema socijalne zaštite, zaštite i promocije trgovine, osnaživanja vladavine zakona i zaštite ljudskih prava", kazao je Danielson.

Fokus je usmjeren na osam konkretnih projektata, vrijednih 45 miliona eura u oblasti transporta, okoliša, podrške civilnom društvu. Za EU izuzetno je važna konkretna borba protiv korupcije koja, smatra Danielson, između bostalog, utiče i na ekonomiju.

Danielson se sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, kao i entitetskim premijerima i predstavnicima civilnog društva, te direktoricom Direkcije za evropske integracije BiH Nevenkom Savić. Nakon sastanka Bevanda je kazao kako očekuje nastavak IPA programa.

„Istovremeno, razmijenio sam mišljenje o definiraju prioriteta i onoga na čemu trebamo raditi, to je oblast energetike“, ističe Bevanda.

Koordinacijski mehanizam je i dalje nulti prioritet za EU, naveo je Bevanda, rekavši i kako je svjestan neodgovornosti ljudi koji vode radne grupe koje se bave ovim pitanjem.

Ubrzanje provođenja projekata za premijerku RS Željku Cvijanović predstavlja prekretnicu jer su predstavnici EU uvidjeli da se treba baviti praktičnim stvarima. Rješenje za neke od projekata moglo bi se uskoro naći, navela je Cvijanović, uz opasku da treba precizirati kako provoditie projekte.

"U narednom periodu treba precizno utvrditi detalje koji trebaju da budu sadržani u jednom projektu da bi bilo moguće da se implementira", rekla je Cvijanovićeva.

Iako se govori o deblokadi IPA sredstava to, prema riječima zvaničnika iz EU, ne uključuje 45 miliona eura iz prošle godine za projekte koji su otkazani.

“Finansijskih sredstava ne nedostaje, ukupno govorimo o nekih 560 miliona eura koje je potrebno raspodijeliti”, kazao je Danielson.

Naredni sastanak na kojem će biti sumirani rezultati aktivnosti koje se planiraju do tada biće održan narednog mjeseca.
XS
SM
MD
LG