Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH bez ozbiljnih poruka za Merkel


Nemačka kancelarka Angela Merkel sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem tokom posjete Sarajevu 2015. godine
Nemačka kancelarka Angela Merkel sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem tokom posjete Sarajevu 2015. godine

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u četvrtak putuju u zvaničnu posjetu Njemačkoj, gdje će se, između ostalog, sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ranije je najavljeno da će sa njemačkom kancelarkom razgovarati o provedbi reformske agende i evropskom putu BiH.

No, teško da će moći šta konkretno na sastanku reći nakon što nije prihvaćen adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nije postignut dogovor o mehanizmu koordinacije, te da je i dalje neriješeno pitanje održavanja izbora u Mostaru bez čega se ne može dobiti pozitivan odgovor za aplikaciju za članstvo.

Politički analitičar Adnan Huskić kaže da se postavlja pitanje, postoji li bilo šta pozitivno što bi bh. političari mogli prenijeti njemačkoj kancelarki. Podsjeća da se posjeta dešava nakon britanskog referenduma i činjenice da se EU počinje baviti fundamentalnim pitanjima poput onog o budućnosti Unije.

Adnan Huskić
Adnan Huskić

“Mislim da je uopšte atmosfera u kojoj će se ovaj sastanak desiti jako loša. Posebno zato što bi upravo u ovom momentu i zbog samog procesa proširenja, koji će sada definitivno izgubiti na snazi, bilo, ne mogu čak reći ni nužno, ali mislim da se bez toga naprosto ne može, donijeti pozitivne poruke u Berlin, da bi se pokazalo da su vlasti u zemljama Zapadnog Balkana, posebno u BiH ozbiljne po pitanju ovoga. Nažalost, mi sa tim porukama ne idemo tamo”, kaže Huskić.

Bez obzira na činjenicu da skoro ništa od uslova koji su traženi od BiH nije do kraja ispunjeno, predsjedavajući Bakir Izetbegović u Berlin putuje sa uvjerenjem da Merkelova svojim, kako kaže, direktnim zahtjevima i ponudama može pomoći. Drugi član Predsjedništva, Mladen Ivanić, na put u Njemačku kreće ljut zbog, kako tvrdi, lošeg dogovora o popisu stanovništva, dok treći član kolektivnog šefa države Dragan Čović pred put zrači optimizmom.

“Da ćemo mi sasvim izvjesno morati uraditi sve da ne propustimo prigodu da sredinom narednog mjeseca iz Bratislave dobijemo pozitivan odgovor što se tiče naše aplikacije i da onda krenemo ka upitniku”, kazao je, između ostalog Čović, tokom tradicionalne kafe sa novinarima u utorak u Sarajevu.

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da je i ono što je urađeno kada je riječ o putu BiH ka EU “urađeno na mišiće”.

Ivana Marić
Ivana Marić

“Nemamo konkretno ništa da ponesemo čista obraza pa da imamo pravo da tražimo da raspravljaju uopće o članstvu i daljem putu BiH ka EU. Ne znam otkud to samopouzdanje kod naših političara koji tamo idu, kao da nose ne znam kakve poklone, a ustvari dolaze praznih ruku”, dodaje ona.

Dok tri člana Predsjedništva BiH budu razgovarala sa njemačkom kancelarkom u Sarajevu će konačno, nakon skoro tri godine biti objavljeni rezultati popisa stanovništva. Upravo je odluka o objavljivanju rezultata popisa izazvala je jednu od posljednjih kriza vlasti u BiH.

Adnan Huskić vjeruje da će u Berlinu biti riječi i o tome, te da će na toj temi naročito insistirati član Predsjedništva iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

“Naravno, ponovo ćemo pokazati da naše državno Predsjedništvo nažalost i ovakvo kakvo jeste, bez obzira što se radi o nekoj koaliciji, nije ustvari funkcionalno, i da se postavlja suštinski pitanje da li je ikada i bilo”, navodi Huskić.

Za Inelu Hadžić iz Sarajevskog otvorenog centra, pravnicu koja već godinama sa grupom nevladinih organizacija radi na Alternativnom izvještaju o napretku BiH, ključno je to što su vlasti u BiH samo deklarativno za put BiH prema EU.

“Pod izgovorom vlastitih partikularnih interesa, pojednačnih političkih stranaka, nacionalno opredjeljenih, BiH nije napravila ništa čime bi mogla otići u Berlin i pohvaliti se na sastanku sa Merkelovom”, kaže ona.

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel u julu prošle godine bila je u zvaničnoj posjeti BiH. Tada je domaćim političarima poručila kako vidi probleme koji se moraju prevazići te da je svjesna da je pred BiH donošenje teških odluka koje će osigurati napredak zemlje.

Godinu dana kasnije, u četvrtak u Berlinu suočiće se opet sa činjenicom da bosanskohercegovačke vlasti nisu spremne za donošenje bilo kakvih odluka, bile one lake ili teške.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG