Dostupni linkovi

Predsjednički izbori: Sudar dvije vizije Crne Gore


Predizborni plakati predsjedničkih kandidata
Predizborni plakati predsjedničkih kandidata
Od ponoći u Crnoj Gori na snagu je stupila predizborna tišina, nakon direktnog suočavanja predsjedničkih kandidata u TV duelu. Onima koji se još nijesu opredijelili ostaće samo dan da u miru slegnu utiske i donesu odluku. Koliko je na njih uticala izborna kampanja, čime se odlikovala i koliko razlikovala u odnosu na prethodne?

Sumirajući utiske o kampanji u kojoj su dva pretendenta za šefa države u proteklih mjesec dana odmjeravali snagu, metodolog i politički analitičar Miloš Bešić ocjenjuje da je bila dominantno negativna ali da se nije bitnije razlikovala u odnosu na kampanje u regionu i u svijetu.

Filip Vujanović i Miodrag Lekić razmenljivali su „lične“ argumente kao i one koje se odnose na njihov politički i ideološki profil.

"Ne bih ja tu davao neke kvalifikacije tipa da je bilo prljave kampanje i niskih udaraca. Naprosto, kampanja je kampanja i u kampanji ponekada vi morate da odigrate tvrdo. Druga je stvar kada je riječ o samim kandidatima čini se da kampanja gospodina Lekića je bila ubjedljivija iz razloga što ono što je bila ponuda gospodina Vujanovića je bila opšte poznata stvar. Ne mislim da je novina ni ono što je ponudio gospodin Lekić, ali tonalitet i način na koji je to uradio nije uobičajen za opozicioni politički diskurs koji smo imali prilike da gledamo prethodnih godina", ocjenjuje Bešić.

Za direktora Centra za monitoring (CEMI) Zlatka Vujovića ova predsjednička kampanja znatno se razlikovala u odnosu na prethodne. Obilovala je teškim riječima i uvredama samih kandidata, ali je odlikovalo i značajno učešće drugih aktera, prije svega medija.

"Mediji su objavljivanjem zloupotreba državnih resursa značajno uticali na stavove samih birača, a sami akteri tokom kampanje su na neki način stvorili jednu situaciju konfuzije koja nije bila karakteristična za prethodne predsjedničke izbore. Prije svega, kandidat vladajuće koalicije nije uživao punu podršku svih koalicionih partnera pa je to donosilo neke elemente koji su vjerovatno bili zbunjujući za birače vladajuće koalicije a to je da praktično predsjednički kandidat vodi debatu ili diskusiju sa liderom druge koalicione partije", smatra Vujović.

Da su tokom ove kampanje crnogorski mediji imali aktivniju ulogu, svjedoči i objavljeni snimak razgovora u kome poslovođa nikšićke firme vrši pritisak na radnika da glasa za DPS:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link

Tokom prethodnih nekoliko sedmica Filip Vujanović je, kao predstavnik većeg dijela vladajuće koalicije, lavinu optužbi prema svom suparniku temeljio na Lekićevom odnosu prema referendumu o crnogorskoj nezavisnosti, nejasnom stavu prema NATO integracijama i procjeni da bi njegova pobjeda destabilizovala Crnu Goru.

Sa druge strane, opozicioni kandidat Miodrag Lekić Vujanovića je obilježio kao neautonomnog šefa država koji samo slijedi partijske instrukcije, bez odlučnosti da se suprostavi kriminalu i korupciji kao ključnim problemima crnogorskog društva.

Koliko su njihovi brojni predizborni nastupi mogli bitnije da promijeni političke afinitete birača i jesu li oni više imali utisak o personalnom nadmetanju ili o sudaru dvije vizije Crne Gore i dva politička bloka?

"I jedno i drugo. Gospodin Vujanović predstavlja ideju kontinuiteta a Lekić predstavlja ideju diskontinuiteta i to je jako izbijalo iz njihovih nastupa i oni su sa vrlo jasnim strategijama tog tipa vrlo jasno i nastupili. Kampanja može da utiče, kao što uvijek može da utiče, samo zavisi kako odigrati tu kampanju. Opet kažem, ako pogledate trendove ti trendovi su u prilog gospodinu Lekiću. Nema sumnje da je kampanja imala veći uticaj kada je riječ o ovoj predsjedničkoj trci nego kada su bili prethodni parlamentarni izbori", kaže profesor Miloš Bešić.

Da je ovoga puta kampanja mogla značajnije da utiče na stavove, prije svega birača vladajuće koalicije, smatra i Zlatko Vujović.

"Iz prostog razloga što nijesmo imali homogene pozicije vladajuće koalicije. Kampanja je imala za cilj one birače koji su neopredijeljeni ili koji su opredijeljeni za neke druge političke partije, da ih motivišu i da izađu na izbore. Sami ishod će u mnogome zavisiti i od odziva birača - da li će on biti dovoljno visok ili će apstinencija biti izražena", zaključuje Vujović.
XS
SM
MD
LG