Dostupni linkovi

Predsednik opštine koji se zbog štednje odrekao službenog automobila


Milisav Mirković
Milisav Mirković

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković prvi je čelnik jedne lokalne samouprave u Srbiji koji je naložio da se proda službeni automobil koji koristi. Da li je ovaj potez prvog čoveka Gornjeg Milanovca treba posmatrati kao jednu od mera koje će relaksirati lokalni budžet ili se radi o najobičnijem političkom marketingu i demagogiji.

Milisav Mirković odlučio je da će za službena putovanja ubuduće koristiti bilo koji opštinski automobil koji u datom trenutku bude na raspolaganju, a njegov službeni ’’opel vektra’’ biće prodat zbog štednje. Istovremeno, ukinuto je i radno mesto vozača predsednika opštine.

„Opštinska uprava ima automobile i meni ne smeta da putujem tim automobilima i da vozi vozač koji je slobodan. Inače, službeni automobil sam najviše koristio za redovno prisustvo mesnim zajednicama i u privredi i, naravno, sastancima prilikom sastanaka u republičkim organima.“

Mirkovićeva odluka iznenadila je naveći broj njegovih kolega u lokalnoj upravi i Skupštini opštine, ali ima i onih koje nisu začuđeni postupkom prvog čoveka grada jer kažu da je on, kako navode, odavno poznat kao skroman i nenametljiv čovek. Jedan od njih je i Boško Milovanović iz opozicione Nove Srbije.

„Iako nisam iz njegovog političkog tabora, ja imam izuzetno dobro mišljeje o predsedniku opštine. Mislim da je obazriv čovek koji vodi računa o poštovanju zakona, štedljiv i izuzetno pošten čovek. Mislim da je odluka o prodaji automobila njegov lični stav, a ne marketing“, navodi Milovanović.

S druge strane, Nebojša Gojković iz DS smatra da opština mora da ima reprezentativan automobil koji je na raspolaganju predsedniku, karakterišući Mirkovićev potez kao populizam i demagogiju.

„Taj auto je star petnaestak godina i neisplativ je za održavanje i za registraciju, pošto ima veliku kubikažu, tako da je diskutabilna ta priča o uštedi. Mislim da se želi da se taj auto otuđi. Ne verujem da će ga na licitaciji bilo ko kupiti, jer je registracija skuplja od samog auta“, objašnjava Gojković.

Predsednik opštine Gornji Milanovac ističe da u njegovoj odluci nema nikakve politike, već se, kako navodi, rukovodio ekonomskom realnošću da treba analizirati svaki potrošeni dinar.

„Ja nemam nijedan razlog za ličnim marketingom, niti može da se kaže da se ovde radi o demagogiji. Ja stvarno tako mislim i tako se i ponašam. Ne vidim da svaki lokalni funkcioner treba da ima svog vozača i svoje vozilo. Zašto bi to bilo“, pita se, naposletku, Milisav Mirković.

XS
SM
MD
LG